Jawel beste mensen. Overgewicht: probleem numero uno in Nederland. Maar ik heb precies wat u nodig hebt. Lekkere shakes met alles wat je nodig hebt, zonder dat je er dikker van wordt. Houdt u niet van eten? Dan heb ik voor u deze nieuwe zweet-gordel. Je doet hem om tijdens het rijden, tijdens het strijken of gewoon terwijl u voor de kassa aan het wachten bent. Het resultaat mag er zijn.

Ontken het maar niet: ook u wil die paar pondjes er af en dat strakke “Brad Pitt-buikje” of “J-Lo billen”.
We hebben dus een doel en een missie, maar wat zijn de middelen.
Via verschillende wegen wordt getracht er te komen: diëten, minder eten, sporten en allerlei apparaten waarmee je met zo weinig mogelijk inspanning een zo groot mogelijk resultaat behaalt, voor de luilakken onder ons.
We laten even buiten wegen welke van deze manieren nou het beste is en concentreren ons op het vet.

Vet

Wat wij verstaan onder vet is het onderhuids vetweefsel. Dit is een weefsel bestaande uit cellen waarin vet-moleculen worden opgeslagen.
Deze weefsellaag bevindt zich onder de huid, om organen en tussen de spiervezels.
Hoe meer vet je eet, hoe meer er opgeslagen moet worden en hoe meer van die cellen je nodig hebt om het op te slaan. Zitten de aanwezige cellen vol, dan worden er gewoon nieuwe aangemaakt.

Afvallen

Dan heb je eenmaal zo veel vet opgeslagen dat je het weer kwijt wil en op je eigen manier lukt dat. Je merkt dat de kilo’s er (met een beetje inspanning) voor je gevoel afvliegen. Dan bereik je het punt dat je je streefgewicht hebt bereikt en het logischer wijs dus weer tijd is om weer normaal te gaan leven. Niet te veel vet eten, maar echt opletten is ook niet meer zo nodig.
Een maand later voor de spiegel zie je dat die kilo’s er twee keer zo hard weer zijn bij gekomen.
Al die moeite voor niets.

Jojo

Het probleem zit hem er in dat je nog niet echt bereikt hebt wat je wilde bereiken. Het vet is op dat moment weg, alleen de cellen zitten er nog.
Wat je doet met afvallen is dat je het vet dat je hebt opgeslagen in je vetcellen verbrandt. Dit gebeurt vrij snel, maar de opname van die vetten gaat even snel.
Als je een blijvend resultaat wilt, moeten ook die cellen afgebroken en dat heeft tijd nodig. Als die cellen er niet meer zijn, zullen ze eerst moeten worden aangemaakt voor nieuwe opslag. Heb je dat bereikt, dan gaat het aankomen ook minder snel en kan je tijdig ingrijpen. Uiteraard is beweging en gezonde voeding de beste manier om het te voorkomen.

Ik dwaal af, want wat is nou dat jojo-effect. Iedereen weet hoe een jojo werkt; hij gaat op en neer. En met deze term wordt dan ook het fenomeen aangegeven dat mensen na het lijnen en het bereiken van hun streefgewicht na korte tijd weer aankomen en het gewicht dus omhoog schiet.

Edwin van der Winden