Iedereen weet wel wat moeheid is. Als je een keer laat naar bed bent gegaan en de volgende dag vroeg weer op voel je je niet fit. Sommige mensen hebben dit elke dag en zo erg zodat ze in hun dagelijkse leven niet meer normaal kunnen functioneren. Als dit langer duurt dan zes maanden noemt men dit chronische vermoeidheid.

Veel dingen weten we nu over chronische vermoeidheid, maar nog veel meer weten we nog niet.

Vermoeidheid bij een ziekte of gewoon spontane vermoeidheid komt vaak voor. Moe is iedereen wel eens. Sterker nog bij de meeste mensen is het de normaalste zaak van de wereld, maar na slapen of rusten is deze vermoeidheid weer over. Bij sommige mensen blijft deze vermoeidheid langer bestaan. Dit wordt dan niet gelijk ‘chronische vermoeidheid’ genoemd, het is namelijk zo dat bij 80% van de mensen deze ernstige vermoeidheid overgaat. Bij de andere 20% blijven de klachten langere tijd bestaan.

Chronisch zieke patiënten hebben vaak ook last van chronische vermoeidheid. Zoals bij patiënten met spierziekten of met chronische alvleesklierontsteking, patiënten met multipele sclerose of bij patiënten met een traag werkende schildklier. Ook na een herseninfarct, hersenbloeding of na behandeling van kanker kan men lange tijd moe zijn.

Mogelijke oorzaken

Het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) kan veroorzaakt worden door een infectie. De vermoeidheid die optreedt na een (virale) infectie heet postvirale moeheid. Een andere oorzaak van CVS kan slapeloosheid zijn. Soms worden er bij mensen met CVS abnormale dingen in het bloed gevonden, zoals afwijkingen in de afweer, maar dit komt dan omdat deze mensen niet genoeg slapen.

De rol van stress in dit geheel is niet duidelijk. Sommige mensen denken dat stress wel een direct effect heeft op CVS maar andere weer niet.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een therapie waarbij je wordt geleerd om “piekergedrag” om te zetten in positieve gedachten. Ook wordt het je afgeraden om dingen te eten of te drinken waar stoffen in zitten die je wakker houden zoals cafeïne.

Frank den Heijer