Rustig zit je in je auto voor het stoplicht te wachten totdat deze op groen springt. Met een enorme vaart rijdt er plotseling een auto in op jouw stilstaande auto. Behalve dat de auto flink beschadigd ben jij ook beschadigd, je hebt last van een whiplash.

Het hierboven beschreven scenario is een van de manieren waarop mensen een whiplash oplopen. Een whiplash is wanneer je hoofd door een ongeval een flinke slingerbeweging maakt ten opzichte van de romp. Het is een heel erg onverwachte beweging waarbij je hoofd nergens tegenaan botst. De halswervelkolom wordt in korte tijd enorm gebogen (voorover en/of achterover) en uitgerekt. Tussen de 15.000 en 30.000 mensen per jaar maken een whiplashongeval mee.

Niet alleen een zogenaamde kop-staart-botsing in een auto kan een whiplash veroorzaken, vaak is het ook een sportongeval. Een simpele duik in het zwembad, een lelijke val met het skiën of door uit te glijden kan onder andere een whiplash ontstaan. Soms kan het ook een aanvankelijk onschuldig ongeluk thuis zijn. Het gaat erom dat er van buiten het lichaam afkomende kracht je hoofd raakt, geweld kan dus ook de oorzaak van een whiplash zijn.

Klachten

De meest gehoorde klachten bij een whiplash zijn hoofd- en nekpijn. Daarnaast zijn er nog een hoop andere klachten die bij iedereen verschillen. Dit gaat van gevoelig zijn voor licht en lawaai, vergeetachtigheid, misselijk zijn, moeite met je concentreren tot tintelingen in de armen en benen. Daarnaast kan een whiplashongeval voor beschadigingen zorgen in de halswervelkolom, andere halsstructuren, het aangezicht, in de halsruggenmerg en de hersenen.

Bij een whiplash is het niet zoals met een brandwond waar je ziet dat de huid verbrand is. Je ziet vaak namelijk niets bij een whiplash. Ook de dokter kan niet altijd ontdekken wat het is dat de klachten die je hebt veroorzaakt. Vaak kunnen er namelijk geen lichamelijke afwijkingen worden ontdekt. Zelfs met de huidige medische technieken zoals röntgenfotografie, CT-scan, EEG en MRI zijn de meeste afwijkingen moeilijk zichtbaar. Bij het stellen van een diagnose gaat de dokter vaak af op het verhaal van de patiënt en doet hij onderzoek naar specifieke klachten of stoornissen.

Gelukkig heeft het grootste deel van de mensen die whiplashletsel heeft opgelopen maar een korte tijd last van klachten. Vaak duurt het maximaal zes maanden om te herstellen van een whiplash. Eén op de vijf mensen heeft minder geluk en houdt blijvend klachten.

Multidisciplinaire behandeling

Bij whiplash is er geen behandeling die volledige genezing biedt. Chronische klachten kunnen wel worden verkleind door zoveel mogelijk actief te blijven. Als je een whiplash hebt kan er worden gekozen voor een multidisciplinaire behandeling. Dat betekent dat verschillende disciplines samenwerken aan jouw herstel. Een neuroloog, fysiotherapeut, revalidatiearts, psycholoog en ergotherapeut werken dan bijvoorbeeld samen. Dan wordt er niet alleen aandacht besteed aan de lichamelijke aspecten van de whiplash maar ook aan de geestelijke gevolgen.

Sophie Moerland