Iedereen kent wel de achillespees, vernoemd naar Achilles een held uit de Griekse mythologie. Hij vocht in de Trojaanse oorlog, en hij was onverslaanbaar tot hij een pijl in zijn hiel geschoten kreeg. Een mooie naam voor een van de belangrijkste pezen in ons lichaam.

Wat is een pees?

Een pees is een vezelachtig weefsel in je lichaam dat meestal je spieren aan je botten vasthecht. De bekendste pees is je achillespees(vernoemd naar de Griekse held), net boven je hiel. Het verbindt je kuit(spieren) met het bot van je hiel. Je kunt hier zelf ook heel goed het verschil voelen tussen de spiermassa in je kuit en de strakgespannen pees. De pees is niet alleen om spieren en bot te verbinden, maar hij vangt ook krachten op in je been om ze daarna weer te gebruiken. Net als bijvoorbeeld de pees van een handboog. Vroeger werden er ook dierlijke pezen gebruikt om een boog te spannen.

Kan een pees echt scheuren?

Ja, een pees kan helemaal doorscheuren of losscheuren. Bij je achillespees betekent dit dat je je hiel niet meer met je kuitspier kan bewegen. Met name sporters die explosieve bewegingen maken kunnen hier last van krijgen. De plotselinge klap op je pees kan dan net een druppel teveel zijn. Meestal is het niet zo ernstig, want met een gescheurde pees kan ook bedoeld worden dat er een klein scheurtje inzit. Je spieren kunnen dan nog wel je hiel bewegen, maar dit is pijnlijk en kan er niet veel kracht op staan. In sommige gevallen is het een ontsteking, wat betreft symptomen kan lijken op een scheurtje in je pees. Ook dit wordt vaak veroorzaakt door overbelasting

Wat kun je eraan doen?

Als een pees helemaal gescheurd is zal het in het ziekenhuis weer aan elkaar gehecht moeten worden, of in het gunstige geval kan het vastgezet worden waarna de pees weer aan elkaar kan groeien. In het geval van een klein scheurtje, moet het zelf weer aan elkaar groeien. Dit kan betekenen dat de betreffende pees weken tot maanden rust moet krijgen. Een pees zal ook niet voor honderd procent herstellen, het herstelde weefsel is namelijk niet exact hetzelfde als daarvoor. In sommige gevallen betekent dit dat het vaker terug kan keren.

Als je daadwerkelijk een gescheurde pees hebt, moet je direct de pees laten rusten en het koelen met ijs. Daarna zou je medische hulp moeten inschakelen om erachter te komen wat er daadwerkelijk aan de hand is. Het beste is om het te voorkomen natuurlijk. Door je spieren(en pezen) op te warmen voorkom je veel blessures. Ook (in het geval van je achillespees) zijn goede schoenen erg belangrijk, met name om je enkels stabiel te houden. Ook kun je door te vaak je pees te belasten het weefsel beschadigen, waarna het dus gevoeliger voor scheuren is.

Robert Buurman