Plotseling schrik je en staan de haren op je huid rechtovereind. Je herkent het vast wel. Je hebt kippenvel. Maar hoe komt het toch dat je huid er ineens uitziet als een geplukte kip?

Wat gebeurt er met je huid?

Kippenvel is het fenomeen waarbij de haren op de huid rechtop gaan staan. Dit effect treedt op wanneer je koude voelt of bepaalde emoties ervaart. Je kunt het krijgen bij het horen van een mooi liedje of juist bij iets heel schrikwekkends.

Kippenvel wordt veroorzaakt doordat kleine spiertjes in de huid samentrekken. Deze spiertje trekken weer de haartjes mee zodat deze rechtop gaan staan. Deze samentrekking van de spieren wordt veroorzaakt door het autonoom zenuwstelsel en daarom kan kippenvel niet onderdrukt worden. Het is een automatische reactie van het lichaam, dat in het tijdperk van de mensaap nog een belangrijke functie had.

Mensen zijn zoogdieren zonder vacht

Je zult je wel afvragen waarom de mens nog kippenvel kan krijgen.
Bij mensen heeft kippenvel niet echt een functie meer, maar bij vachtdragende dieren nog wel. Daarbij is de reactie bedoeld om warmte vast te houden bij koude. De vacht zet helemaal uit en zo kan de warme lucht rond de huid beter vastgehouden worden. Bij angst moet de volumevergroting van de vacht ervoor zorgen dat eventuele vijanden afgeschrikt worden. Kippenvel zorgt bij mensen niet meer voor warmte-isolatie, maar is het slechts een lichamelijke reactie die we van onze harige voorouders hebben mee gekregen.

Malou Dongelmans