Niemand vindt het fijn, maar iedereen maakt het weleens mee. Je bent ziek en je moet overgeven. Hoe wordt dit rottige gevoel toch veroorzaakt?

Hoe komt het dat je moet overgeven?

Overgeven is meestal een gevolg van een infectie in de maag of darmen en gaat dan ook vaak samen met diarree. Een infectie wordt meestal veroorzaakt door een virus en soms door een bacterie. Dit kan komen doordat je iets verkeerds gegeten of gedronken hebt of omdat iemand anders je besmet heeft.

Maar er zijn nog meer oorzaken te noemen: veel stress of een hersenschudding veroorzaken ook een onnatuurlijke reactie in het spijsverteringskanaal.
Veel mensen zullen ook de misselijkheid herkennen die verbonden is aan reisziekte, die weleens braken tot gevolg kan hebben.
Dit gevoel komt door een ontregeld evenwichtsorgaan.

Wat gebeurt er in je lichaam als je moet overgeven?

Alles wat je eet en drinkt wordt met een peristaltische beweging van de spieren in de slokdarm en de maag naar de darmen gebracht. Als je moet overgeven werken deze spieren in tegengestelde richting. Wat in je maag zat komt meestal met maagzuur in schokkende golven naar boven zetten. Je voelt je in eerste instantie misselijk en beroerd en kijgt ook nog eens een heel zure smaak in je mond. Wanneer er genoeg voedsel in je spijsverteringskanaal zit kun je overgeven. Wanneer je misselijk bent met een lege maag, blijft het meestal bij oprispingen van gal.

Bewust overgeven

Overgeven kan ook bewust gedaan worden door een vinger of ander kriebelig voorwerp diep in de keelholte te duwen zodat er braakneigingen ontstaan. Dit kan gedaan worden door Boulimia Nervosa en Anorexia patiënten. Een voorwerp in de keelholte duwen veroorzaakt een slokdarmreflex, omdat het lichaam denkt dat hier voedsel klemzit.

Interessant weetje: de oude Romeinen staken bij grote diners soms veren in hun keel zodat ze met een lege maag verder konden schransen.

Veelvuldig braken brengt schade toe aan de infrastructuur van het lichaam: de slokdarmreflex (de natuurlijke slikbeweging) wordt ontregeld en de agressieve maagzuren (zoutzuur, pepsine en lipase) verbranden de slokdarm (vandaar het nare, branderige gevoel in de keel na het overgeven) en tasten het tandglazuur aan.

Malou Dongelmans