Je kunt ermee slikken en je kunt ermee praten, maar je kunt er ook mee voelen, zuigen, (heel belangrijk) proeven en je kunt hem naar iemand uitsteken! Enige idee waar het over gaat? Inderdaad: het meeste flexibele orgaan dat we hebben, onze tong.

De tong

De tong is niet zomaar een lap vlees die we in onze mond meedragen, maar een hele flexibele spier die op het topje van je wijsvinger na, je meest gevoelige lichaamsdeel is. Hij is zo’n 4,28 centimeter lang en dankzij onze tong kunnen wij genieten van ons eten, Op onze tong zitten namelijk smaakpapillen waarmee we kunnen proeven en zoete, bittere, zure en zoute etenswaren kunnen herkennen.

Over het algemeen is je tong lichtroze tot rood van kleur afhankelijk van de hoeveelheid rood pigment. Onze tong kan daarnaast veel over onze gezondheid zeggen. Heb je bijvoorbeeld last van grote groeven of kleine branderige blaartjes op je tong, wil dat waarschijnlijk zeggen dat je meer fruit moet eten om je vitaminevoorraad weer aan te vullen. Op je tong liggen duizenden smaakpapillen die eruit zien als kleine rode bobbeltjes. Vooral als je achtrop je tong veel slijm hebt, kun je ze goed zien. Stoffen in voedsel zorgen ervoor dat deze papillen worden geprikkeld en signalen van je tong naar je hersenen worden gestuurd via zenuwen in je tong.

De tong is met wat we noemen extrinsieke spieren verbonden aan de onderkaak, het tongbeen dat vooraan in de keel zit en de schedelbasis. Deze spieren stellen ons in staat onze tong heen en weer te bewegen. Ook de tong zelf bevat spieren, intrinsieke spieren genaamd. Deze spieren zorgen ervoor dat je je tong kan vervormen, oprollen en omdraaien. Deze vervorming zorgt er ook voor dat wij kunnen praten. Kortom: wees er zuinig op, want zonder een tong zijn een heleboel dingen knap lastig.

Linda Corporán