Je kunt er niet omheen. Elke maand is het vaste prik als je vrouw bent en ben je ongesteld. Het maandverband en de tampons moeten worden ingeslagen om het bloed dat je verliest op te vangen.

Als je geen spiraaltje hebt, de pil doorslikt of op een andere manier je menstruatiecyclus beïnvloedt worden de meeste vrouwen iedere maand ongesteld. De menstruatiecyclus is een natuurlijk proces dat in je lichaam plaatsvindt om een zwangerschap mogelijk te maken.

Tijdens de menstruatiecyclus wordt er onder invloed van de hypofyse, een klier onderaan je hersenen, het hormoon oestrogeen aangemaakt. Onder invloed van dit hormoon komt er in ongeveer twee weken een eicel tot rijping in een follikel in één van de twee eierstokken. Als er geen anticonceptiemiddelen worden gebruikt is het mogelijk dat deze eicel, nadat deze tijdens de eisprong vrijkomt en op weg is naar de baarmoeder wordt bevrucht door een zaadcel.

Baarmoederslijmvlies

Een bevruchte eicel moet zich kunnen ontwikkelen in de baarmoeder en dit gebeurt in het baarmoederslijmvlies. Tijdens de menstruatiecyclus wordt de wand van de baarmoeder onder invloed van hormonen verdikt. Het baarmoederslijmvlies krijgt een sponsachtig uiterlijk waarin de bevruchte eicel zich goed kan innestelen. In het slijmvlies zitten tegelijkertijd voedingsstoffen die het eitje aan het begin van de zwangerschap kunnen voeden.

Van alle cyclussen die plaatsvinden in het leven van een vrouw leiden er vaak maar weinig of geen tot een werkelijke bevruchting en uiteindelijk een zwangerschap. Alles wat in je lichaam veranderde om een eventuele bevruchting plaats te laten vinden zal worden afgebroken. Het eitje lost op, de follikel sterft af en de baarmoederwand kan zich niet meer in stand houden en komt los. De bloedvaten die in het baarmoederslijmvlies uitmonden worden bij het afstoten afgescheurd waardoor er bloed vrijkomt. Het bloed en de vlokkerige massa van ondere andere het baarmoederslijmvlies vormen samen de mensturatie en zorgen ervoor dat je maandelijks weer aan de tampons en maandverband moet.

Sophie Moerland