Het blijft een teer punt, maar er is niet onderuit te komen: in de meeste sporten zijn mannen beter dan vrouwen. Maar hoe komt dat nou?

De redenen dat mannen beter zijn in de meeste sporten zijn eigenlijk allemaal terug te brengen op de lichamelijke verschillen tussen man en vrouw.

Het mannelijke geslachtshormoon

Het eerste verschil dat iedereen meteen opvalt is dat mannen over het algemeen sterker zijn dan vrouwen. Dit verschil ontstaat voor een groot deel door de geslachtshormonen. Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Ook vrouwen hebben dit hormoon, maar zij hebben 14% van de hoeveelheid die mannen in hun lichaam hebben. Dit is een belangrijk verschil, want testosteron zorgt voor de spieropbouw. Hierdoor komt het dus dat mannen sterker zijn dan vrouwen en het is een belangrijke reden waarom mannen beter zijn in sport dan vrouwen.

Andere redenen

Er zijn natuurlijk ook andere verschillen tussen mannen en vrouwen.

  • Zo is de man langer wat bij veel sporten een voordeel is. Denk hierbij maar eens aan basketbal!
  • Mannen hebben ook een grotere longinhoud dan vrouwen. Hierdoor kan er meer zuurstof naar de spieren gevoerd worden. De spieren hebben zuurstof nodig om kracht te kunnen leveren.
  • Hetzelfde geldt voor het hartvolume. Het hartvolume van mannen is bijna anderhalf keer zo groot als het hartvolume van vrouwen. Daarbij komt ook dat de hoeveelheid bloed die een man in zijn lichaam heeft (5,5 liter) groter is dan de hoeveelheid bloed van een vrouw (4,5 liter). Natuurlijk heeft de man ook een groter lichaam, waarover de het bloed verdeeld moet worden, dus in hoeverre dit een voordeel is bij het sporten is moeilijk te bepalen.
  • Ook is er een verschil in bouw tussen man en vrouw. De heupen van de vrouw zijn zo gevormd dat zij kinderen kunnen baren. Hierdoor zijn de heupen van een vrouw breder en minder geschikt om snelheid te maken.
  • Tot nu toe bestaan alle verklaringen uit lichamelijke oorzaken. Maar ook in een aantal sporten waar geen fysiek voordeel te behalen is, zoals darten, zijn mannen beter. Dit heeft te maken met concentratie. Een theorie hierover is dat mannen en vrouwen met de evolutie zich niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk gespecialiseerd hebben. De man zou geleerd hebben om zich op één ding te concentreren, terwijl vrouwen hun aandacht over meerdere dingen verdelen. De concentratie per taak is bij vrouwen daardoor lager. Dit zou de reden kunnen zijn dat mannen ook beter zijn in dit soort sporten.

Natuurlijk zijn mannen niet beter in alle sporten en gelden deze redenen ook niet voor alle sporten, zoals voor turnen, kunstschaatsen en synchroonzwemmen.

Hedwig Kikkert