“Lachen is gezond” en “een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.” Er zijn veel spreekwoorden die vertellen dat lachen goed voor je is. Dat lachen een leuke ervaring is, hoef je aan niemand te vertellen. Maar is het ook echt goed voor je? En waarom lachen we? Daar zijn wetenschappers nog niet helemaal over uit, maar we weten al wel een hele hoop.

Hoe lachen we eigenlijk?

Lachen is wat we een ‘spontane gelaatsexpressie’ noemen. Door bepaalde invloeden van buitenaf sturen onze hersenen signalen naar spieren in ons gezicht die vervolgens gaan samentrekken. Als we iets heel erg leuk vinden, dan stuurt ons brein extra prikkels zodat je strotklepje je luchtpijp afsluit en er lucht vanuit de longen naar buiten wordt geperst. Lachen heeft voor een heel groot deel een social functie, daarom gebeurt het ook vaak onbewust. Net als dat je wanneer je je teen stoot (of ergens van schrikt), je het uitroept en daar geen controle over hebt. Je brein wil het dan graag aan de omgeving laten weten dat er iets aan de hand is. Let maar eens op, je lacht veel minder snel in je eentje dan als je met anderen bent.

Waarom lachen we?

We lachen meestal omdat we iets leuk vinden. Of beter gezegd: omdat we ergens blij van worden. Lachen is aangeboren en het ontwikkeld zich naarmate je ouder wordt. Kleine baby’s lachen al voordat ze kunnen spreken en dat is niet omdat ze een goede grap hebben gehoord. Het is een biologische reactie op positieve gevoelens. Als je gekietelt wordt, ziet je lichaam dat in de eerste instantie als een ‘aanval’. Als het dan blijkt dat het geen aanval is, maar iets met goede bedoelingen, ben je opgelucht en ga je lachen. Humor is wat dat betreft moeilijker te verklaren. Sommige wetenschappers verklaren een mop net als kietelen. Als je iets begint te vertellen en je geeft er een onverwachte (positieve) wending aan, ga je lachen.

Is het nu ook echt goed voor je?

Ten eerste is lachen goed vanwege de social functie die het heeft. Als je met mensen kunt lachen, geeft dat een band. Daarnaast is lachen een heel goed middel tegen stress. Een flinke lachbui ontspant al je spieren en laat je gedachten even varen, het tegenovergestelde wat je doet als je gestresst bent. Het vermindert daarbij de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam. Ook maak je endorfine aan, een natuurlijke pijnstiller die voor een goed gevoel zorgt.

Uit onderzoek van de laatste jaren is gebleken dat lachen ook goed voor je hart is. Amerikaanse wetenschappers onderzochten mensen met hartkwalen, en het bleek dat mensen die vaker lachen, minder last hebben van problemen met hun hart. Verdere onderzoeken moeten uitwijzen hoe dat precies komt, maar gezond is het dus zeker. Het is in ieder geval leuk, dus ik zou vooral niet stoppen met lachen!

Robert Buurman