HATSJOEEEEH!!! Weer een nies die gewoon pijn doet in je keel! Het duurt nu al een hele dag en je begint er hoofdpijn van te krijgen. Naast het niezen loopt je neus vol en praat je raar. Iedereen kan het aan je zien en zelfs horen: je bent snipverkouden. Maar waarom praat je raar dan?

Verkoudheid is een zeer onschuldige aandoening aan je keel en neusholte. Het wordt veroorzaakt door een van de ongeveer 200 bekende verkoudheidsvirussen, waarvan het rhinovirus het bekendste is. Rhino heeft zoals het al laat vermoeden, inderdaad iets met het Engelse ‘rhino’ te maken, wat neushoorn betekent. Rhino is Grieks voor ‘neus’. Er zijn meer dan 100 rhinovirussen bekend.

Verloop

Verkoudheid begint, meestal 3 dagen na besmetting, met een verstopte loopneus, hoesten, niezen en hoofdpijn. Na verloop van tijd begint het slijm in je neus te zakken, en zakt het je keel in. Je stembanden worden dan soms overspoeld met “slechte” virussen, waardoor je stembanden kunnen gaan ontsteken. Zodra het ontstoken is, merk je dat aan je stem: je wordt hees. Het voordeel van hees worden is wel dat je weet dat je verkoudheid snel over zal zijn.

Als het fout gaat…

Een simpele verkoudheid kan bij sommige mensen uitmonden in bijvoorbeeld een voorhoofdsholte ontsteking. Vooral kinderen, ouderen en mensen met verminderde weerstand (zoals mensen met AIDS) lopen het risico dat de verkoudheid zich omzet in een meer ernstige aandoening, zoals een longontsteking. Het is echter wel aangetoond dat voor gewone gezonde mensen de verkoudheid een dag minder duurt als je 4 sinaasappels op een dag eet.

Nick Vollebergh