Met de jaren verandert je lichaam. Betekent dit eerst nog dat je lichaam zich ontwikkelt, op den duur zet de zogenaamde aftakeling zich in. Je wordt iets stijver, onthoudt minder dingen, krijgt er rimpels bij én grijze haren. Waarom krijg je eigenlijk grijze haren?

De een vindt op zijn 25ste al een grijze haar op zijn hoofd, waar de andere er rond zijn 40ste pas aan moet geloven. Wanneer je grijze haren krijgt, is bij iedereen verschillend, dit is erfelijk bepaald. Toch beweren sommigen dat er factoren zijn die het ontstaan van grijze haren kunnen bevorderen.

Haarkleur

De haarkleur die je hebt wordt in een haarzakje door pigment bepaald. Pigment noemen we ook wel melanine en wordt geproduceerd door cellen die melanocyten heten. Er zijn twee soorten pigment: phaeomelanine en eumelanine. Phaeomelanine zorgt voor een rode kleur, eumaline voor een zwarte of bruine kleur van je haar. Als je haar weinig pigment van het type eumelanine bevat, wat je haar bruin kleurt hebt, heb je blond haar.

Cellen

De melanocytencellen zijn enkele van de miljoenen cellen die je lichaam kent. Deze worden voortdurend afgebroken en vervolgens vernieuwd. Naarmate je ouder wordt verandert het proces van celvernieuwing. Je cellen gaan minder goed functioneren en sommige stoppen zelfs met functioneren. Dit gebeurt ook met de cellen onder de hoofdhuid, de melanocyten. Door een verandering in de eiwitsynthese wordt er minder pigment in je haarzakje afgezet. In eerste instantie wordt je haar grijs, naarmate het proces van celafbraak zich doorzet krijg je wit haar. Als je haar wit is, dan is je haar kleurloos.

Stress

Er wordt vaak gezegd dat grijze haren verschijnen als je heel erg gestrest bent. Ook zouden bepaalde aandoeningen, drugs of slechte voeding een rol kunnen spelen. Het kan zo zijn dat de melanocyten tijdelijk minder goed functioneren. Of stress hieraan ten grondslag ligt wordt door deskundigen tegengesproken. Feit is wel dat de melanocyten opnieuw normaal melanine kunnen gaan produceren.

Uit Japans onderzoek blijkt dat stress inderdaad voor grijze haren kan zorgen. Onderzoekers bedoelen dan ‘celstress’ om precies te zijn. Cellen ondervinden die ‘stress’ onder andere door ultraviolete straling of chemicaliën. Het DNA in de cellen wordt als het ware aangevallen. Volgens de onderzoekers wordt er op den duur te veel pigment aangemaakt, hierdoor neemt het haar het niet meer op. Het resultaat: grijze haren.

Sophie Moerland