Te laat naar opgestaan en vandaag een belangrijke toets, dus je moet op tijd op school zijn. Dan maar geen ontbijt. Tijdens de toets is het doodstil, maar opeens: KNORRRR! Met een rood hoofd doe je net alsof je niets gehoord hebt en ga je verder met je toets. Waarom ik?

Als je maag leeg is heb je honger en als je honger hebt knort je maag. Ofwel: je maag knort als hij leeg is.
Strikt genomen is je maag niet leeg, er bevinden zich namelijk allemaal gassen en (lichaams)sappen (zoals speeksel en maagzuur) in je maag en darmen. Deze gassen en sappen worden afgevoerd door middel van een persende beweging die ook wel peristaltiek wordt genoemd.
Deze beweging wordt veroorzaakt door spieren die om je darmen en maag zitten. Een soortgelijke beweging maak je als je het touwtje van je zwembroek weer terug in je broek probeert te krijgen, of als je een tennisbal door een panty probeert te verplaatsen.
Het zijn de gassen die door deze beweging zorgen voor het knorrende geluid als ze in trilling worden gebracht door de peristaltiek van je darmen.
Wil je de volgende keer zo’n gênante situatie voorkomen, kan je toch maar beter ontbijten voordat je een toets moet maken.

Edwin van der Winden