Blaasontsteking: een voortdurende drang om te plassen. Vooral meisjes en vrouwen hebben hier last van. Toch kunnen mannen ook te maken krijgen met een ontsteking van de blaas.

Wanneer het slijmvlies van je blaas is ontstoken spreken we van een blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd. Als je hier last van hebt moet je vaker dan normaal plassen. Toch hoef je in werkelijkheid niet echt naar de wc, de hoeveelheid die je plast is dan ook per keer minder. Het kan zijn dat je plas troebel is of er bloed in zit. Behalve dat je vaker moet plassen geeft het plassen ook nog eens een branderig gevoel of doet het pijn wanneer je urineert. Dit kan in combinatie gaan met pijn in de onderbuik of rug.

Plasbuis

Een blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit heeft te maken met de lengte van de plasbuis, deze is bij vrouwen korter dan bij mannen. Het is namelijk vaak de bacterie Escherichia coli die de ontsteking veroorzaakt. Bij iedereen komt deze bacterie vooral in de darmen voor. Als deze bacterie vanuit de anus via de plasbuis in de blaas terecht komt en zich vermenigvuldigt ontstaat de ontsteking. Eenmaal in de blaas hechten de bacteriën zich namelijk aan de blaaswand en gaat deze ontsteken. Bij een vrouw hoeft de bacterie dus een kortere weg af te leggen voordat deze in de blaas is. Bovendien zit de plasbuis bij een vrouw dichterbij de anus dan bij een man.

Mannen

Mannen hebben een veel kleinere kans op een blaasontsteking. Zoals eerder beschreven is dit onder andere omdat de plasbuis langer is, vijf keer, dan die van vrouwen. De bacteriën hebben hierdoor meer moeite de blaas te bereiken. Bovendien is de droge huid rondom de penis geen geschikte broeihaard voor bacteriën en is de opening van de penis erg klein. Toch kunnen mannen ook last hebben van een blaasontsteking. Er wordt vaak wel naar een onderliggende oorzaak gezocht van de ontsteking. Het kan bijvoorbeeld een vergrote prostaat zijn de ervoor zorgt dat een blaas niet volledig wordt geleegd. Als er een beetje urine in de blaas achterblijft kunnen bacteriën zich hier gemakkelijker vermenigvuldigen.

Bij mannen is het vaak de plasbuis of de urineleider die ontstoken is. Als de ontsteking niet snel wordt behandeld dan kan de infectie zich uitbreiden naar de prostaat, blaas of zelfs de bijbal.

Oorzaak

Vrijen kan bij vrouwen een veroorzaker van de blaasontsteking zijn. De bacteriën kunnen bij het hebben van seks namelijk gemakkelijker in de plasbuis van de vrouw komen. Daarnaast kan het verkeerd afvegen na een toiletbezoek ook een blaasontsteking veroorzaken. Het verplaatsen van bacteriën wordt zo namelijk gestimuleerd. Andere oorzaken kunnen zijn: te weinig drinken, irritatie door blaasstenen, voeding die irriteert. Daarnaast kunnen bij vrouwen ook de menopauze, een zwangerschap of het plaatsen van een spiraaltje de oorzaak zijn.

Sophie Moerland