Een bekend probleem met name in de wereld van de popmuziek. Fred Durst van Limp Bizkit moest er al voor zwichten: stembandproblemen. Dichter bij huis is bijvoorbeeld de schorheid die je op zondagmorgen kan hebben na een leuk avondje stappen en meeschreeuwen met de muziek.

Schorheid (irritatie van de stembanden) gaat in principe over. Van veel en hard schreeuwen, maar ook van veel zingen kunnen je stembanden beschadigd worden.
Je hebt verschillende soorten beschadigingen aan je stembanden. Je kunt contactzweertjes hebben, knobbeltjes op je stembanden, poliepen op je stembanden, maar ook kanker.

Contactzweertjes

Contactzweertjes zijn pijnlijke plekjes op het slijmvlies van het kraakbeen waaraan de stembanden bevestigd zijn. Je kunt ze krijgen door zwaar verontreinigde lucht in te ademen, zoals sigarettenrook, maar ook door heel veel spreken. Dit ongemak komt vaak voor bij mensen die voor hun werk heel veel moeten spreken. De enige oplossing voor genezing is rust.

Knobbeltjes en poliepen

Stembandknobbeltjes en poliepen zijn goedaardige gezwelletjes die op je stembanden zitten. Ze ontstaan door langdurig hard schreeuwen of zingen, zwaar verontreinigde lucht en terugvloeiend maagzuur. Ze kunnen in sommige gevallen vanzelf verdwijnen, maar meestal moeten ze operatief verwijderd worden. Als dit vaak gebeurt kunnen de stembanden na verloop van tijd beschadigd raken.
Als je knobbeltjes of poliepen hebt, wordt je stem hees, en ga je zogenaamde “valse lucht” uitademen terwijl je praat. Omdat je stembanden niet goed kunnen sluiten, adem je een beetje uit, en praat je tegelijk. Je praat dan met een lange zucht.

Kanker

Een kanker op je stembanden is vaak groter dan een poliep. Je stem wordt hees en het doet ontzettend pijn. Kanker moet natuurlijk altijd verwijderd worden.

Nick Vollebergh