Een patatje oorlog, een groot stuk slagroomtaart, veel cola en elke dag een halve zak chips. Het zijn bekende dikmakers. Dit soort eten in combinatie met weinig beweging heeft tot gevolg dat veel mensen langzaamaan dikker worden. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je dik wordt?

Ieder mens moet eten om te overleven. Een gemiddelde vrouw die geen zwaar werk doet heeft genoeg aan 2000 kilocalorieën, eenzelfde man heeft 2500 kilocalorieën nodig. Ter voorbeeld: een bruine boterham is 74 kilocalorie. Als je meer kilocalorieën tot je neemt word je dik. Je eet dan namelijk meer dan je lichaam nodig heeft. Toch ligt het wel iets ingewikkelder.#### Vetcellen Al het vet dat je binnenkrijgt wordt opgeslagen in vetcellen. Deze dienen als reserve voor je lichaam. Tot je twintigste maakt je lichaam deze cellen aan. Vanaf dat moment blijft het aantal vetcellen in je lichaam gelijk. Ze kunnen wel afsterven maar dan worden ze vervangen door nieuwe. Of je aanleg hebt om dik te worden wordt dus bepaald in je kindertijd.

Het aantal vetcellen dat er in je lichaam zit zal nooit toenemen, dit blijft hetzelfde. Wanneer je echter te veel eet ontstaat er overmatige vetopstapeling. De vetcellen worden te groot en splitsen zich op. Uiteindelijk krijg je zo dus toch meer vetcellen, afsplitsingen welteverstaan en word je dikker. Je komt hier dan ook nooit meer van af. Als je op dieet bent worden de vetcellen in je lichaam namelijk leger, hierdoor val je af. Als je weer gaat eten kom je vanzelf weer aan omdat de vetcellen zich weer vullen.

Om te voorkomen dat je dik wordt is het erg belangrijk om als kind niet te veel te eten. Op latere leeftijd kan je er natuurlijk niets meer aan doen dat je als kind veel vetcellen hebt aangemaakt. Als je te dik bent is het dan ook een kwestie van zo gezond mogelijk eten en voldoende sporten zodat je in ieder geval niet meer vetcellen aanmaakt.

Sophie Moerland