Iedereen die ooit heeft gerookt of nu nog steeds rookt weet het! Het is heel erg moeilijk om ermee te stoppen. Er is bij rokers meestal zowel een lichamelijke als een geestelijke verslaving. Sinds een paar jaar zijn er middelen op de markt om je te helpen bij het stoppen. Een type daarvan zijn de nicotinepleisters. Deze pleisters moeten afrekenen met de lichamelijke verslaving, maar hoe doen ze dat?

Bij het roken van sigaretten komt nicotine in je lichaam. Nicotine (C10H14N2) is een chemische stof (een alkaloïde). Net als bijvoorbeeld cafeïne heeft deze stof invloed op het menselijk lichaam. Telkens als je een sigaret rookt, krijg je een “nicotine-boost”, waardoor je je lekkerder gaat voelen. Nicotine zorgt namelijk onder andere voor een toename van adrenaline.
Als de nicotine weer langzaam uit je lichaam verdwijnt, krijg je steeds meer trek in een sigaret.

Stoppen met roken

Wanneer je stopt met roken, krijg je geen nicotine meer binnen. Je lichaam was er zo aan gewend geraakt, dat je je dan heel slecht gaat voelen. Je kan last krijgen van bijvoorbeeld zweten, concentratieproblemen of hoofdpijn.
Om het stoppen makkelijker te maken, zijn er nicotinepleisters. Deze pleisters geven telkens een beetje nicotine af aan je bloed. Dit doen ze heel gelijkmatig, waardoor je (lichamelijk) geen zin krijgt in een sigaret. Daardoor kan je je meer richten op de geestelijke verslaving.

Afbouwen

Om je lichamelijke verslaving af te bouwen, kan je steeds lichtere pleisters gebruiken. Zo wordt er telkens iets minder nicotine afgegeven, waardoor je lichaam er langzaam aan kan wennen dat er minder nicotine is. Totdat je uiteindelijk ook kan stoppen met de pleisters.

Elk jaar proberen miljoenen mensen te stoppen met roken. Slechts 10% van de mensen slaagt daarin. De meeste mensen beginnen na een week weer, mede doordat nicotine hun lichaam helemaal overhoop heeft gehaald.

Frank den Heijer