Aderen, ze zitten overal. In principe zie je ze amper zitten en als dat al zo is dan is het vaak een blauw lijntje wat vaag onder de huid te zien is. Dit is niet altijd het geval, spataderen zijn duidelijk zichtbaar.

Spataderen komen meestal op de benen voor en zijn duidelijk zichtbaar blauwe, kronkelige, verdikte aderen. Spataderen zijn er in verschillende soorten. Soms zijn het hele kleine bloedvaatjes die in kluwen voorkomen maar het kunnen ook grote aderen zijn die als bobbels op de benen liggen. Een op de vier mensen krijgt te maken met spataderen en de meeste hiervan zijn vrouw.

Om te begrijpen hoe spataderen ontstaan is een begrip van de werking van aderen nodig. Aderen zijn bloedvaten die door het hele lichaam lopen. Ze zorgen ervoor dat het bloed dat het hart het lichaam inpompt weer terug gaat naar het hart. Aangekomen in het hart wordt het bloed opnieuw van zuurstof voorzien waarna het weer het lichaam in wordt gepompt. In je benen heb je ook aderen. Als je je kuitspieren aanspant dan worden de aderen samengedrukt. Kleine klepjes die in de aderen zitten zorgen ervoor dat het bloed niet weer naar beneden stroom maar richting het hart wordt geperst.

Het kan gebeuren dat het bloed niet goed naar je hart terugstroomt. Er blijft dan meer bloed dan normaal in je beenaderen staan. De druk in de aderen wordt dan hoger en ze worden wijder. De klepjes sluiten dan niet meer goed. Het gevolg is dat het bloed dan nog minder goed doorstroomt. De aderen zullen dan nog verder uitzetten waardoor geleidelijk spataderen ontstaan.

Last

Het zijn vaak oudere mensen die last hebben van spataderen. Het kan ook zijn dat je aanleg voor spataderen hebt. Daarnaast kunnen lange mensen, vrouwen met overgewicht, mensen die veel voor hun werk moeten staan en zwangere vrouwen sneller spataderen krijgen. Tijdens de zwangerschap is het onder andere de veranderde hormoonspiegel waardoor de vaatwanden slapper kunnen worden en de kans op spataderen vergroot.

Behalve dat veel mensen het niet mooi vinden komt het ook voor dat de spataderen klachten veroorzaken. Bij sommige mensen jeuken de spataderen of zorgen ze voor een zwaar of vermoeid gevoel in de benen en ze kunnen zelfs pijn veroorzaken. Bij klachten wordt er vaak besloten tot behandeling, toch laten sommige mensen ook uit cosmetische overwegingen wat aan hun spataderen doen.

Een behandeling betekent niet per definitie dat de aderen worden weggehaald. Elastische kousen kunnen helpen de klachten te verminderen en verergering van de spataderen te voorkomen. De kousen oefenen druk uit op de aderen waardoor de stroom van bloed terug naar het hart wordt bevorderd. Kleinen tot middelgrote aderen kunnen worden dichtgespoten. Een vloeistof wordt dan de ader in gespoten, in combinatie met een drukverband verdwijnt de spatader dan. De kans dat de opgezette ader weer terug komt is vrij groot. Het operatief verwijderen van de ader is ook een van de mogelijkheden, dit gebeurt alleen met kleine aderen.

Sophie Moerland