Een nachtje doorhalen kunnen veel mensen niet verbergen. Ze worden wakker met een stel flink wallen onder de ogen. Toch zijn dit niet altijd wallen. Wallen worden namelijk vaak verward met donkere kringen.

wallen zijn genetisch bepaald

Wallen zijn een uitbochting onder de ogen naar buiten. Deze uitbochting bestaat uit vet en vel. De huid rondom de ogen is namelijk voorzien van vet. Dit vet dient als stootkussentje en maakt het mogelijk voor het oog om te draaien ten opzichte van de kas. Als de oogkas te klein is voor het stootkussentje (het vet) ontstaan er wallen omdat het vet een uitweg zoekt. Hier kan je weinig aan doen aangezien het genetisch bepaald is. Wallen onder je ogen kunnen ook door stress of slaapgebrek worden veroorzaakt. Het vetweefsel onder de ogen houdt door vermoeidheid meer vocht vast dan normaal.

Of je wallen krijgt of niet heeft niet enkel met de grootte van je oogkas en vermoeidheid te maken, ouderdom speelt hier ook een rol bij. Naarmate je ouder wordt, wordt je huid slapper. Het bindweefselschotje dat het vet op zijn plaats houdt wordt slapper. Hierdoor zakt de huid samen met het vet onder je ogen en ontstaan er wallen.

donkere kringen

Dan zijn er nog de donkere kringen. Deze donkere lijn onder je ogen kan wederom genetisch bepaald zijn maar ook ontstaan door een gebrek aan vocht. De vochthuishouding in je lichaam kan in de war zijn door ziekte of slecht slapen. De huid onder je ogen wordt dan dunner, je kijkt dan als het ware door de huid heen. De grijze kleur die je ziet is de kleur van het grijze botvlies van je schedel. De kring die er verschijnt komt door blauwige bloedvaten.

oplossingen

Er zijn talloze technieken en middeltjes die wallen en donkere kringen weg zouden krijgen. Zo zou Aambeienzalf de perfecte oplossing zijn om kringen onder de ogen tegen te gaan en vult een nat theezakje of een schijfje komkommer het vocht weer aan. Bovendien zijn er een hoop crèmes en kan het helpen om het vocht onder de ogen weg te masseren. Bij vetophoping is de enige oplossing een operatie. Doormiddel van een onderooglidcorrectie wordt het overtollige vet weg gesneden..

Sophie Moerland