Kaal worden: bijna niemand wil het. Vrouwen hebben maar geluk, die worden niet kaal. Of toch wel? Hoe komt het dat mannen wel kaal worden en je nooit een vrouw ziet met een kale knikker?

Er zijn verschillende vormen van kaalheid. De meeste vormen hebben een achterliggende oorzaak, zoals bepaalde medicatie of een ziekte.

Chemotherapie is een bekend medicijn wat kaalheid kan veroorzaken. Het beschadigt de groeiende cellen in het haarzakje, waardoor je je haren verliest. Gelukkig komen alle haren na het stoppen van de medicatie weer terug. Ziektes die kaalheid kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld SLE (systemische lupus erythematosus) of een infectie met bacterieën of schimmels.

Toch worden de meeste mensen op een gegeven moment kaal zonder dat ze ziek zijn. Deze vorm van kaalheid heet alopecia androgenica. Het is de meest voorkomende oorzaak van kaalheid. Bij deze vorm van kaalheid worden de dikke haren op je hoofd vervangen door kleinere, fijne haartjes.

Deze vorm van kaalheid heeft verschillende oorzaken:

  • Je moet een zekere erfelijke aanleg hebben.Wanneer kaalheid in de familie voorkomt, zal jij het waarschijnlijk ook eerder krijgen.
  • Veroudering speelt een rol.
  • En het hormoon dihydrotestosteron (DHT) heeft ook invloed. Dit hormoon wordt gevormd uit het mannelijke geslachtshormoon testosteron.

Dit hormoon gaat zich hechten aan receptoren aan de haarzakjes. Hierdoor kunnen de haarzakjes hun functie niet meer goed uitvoeren. De binding van DHT aan de receptor zorgt ervoor dat de groeifase sneller verloopt.
Een normale groeifase duurt ongeveer vijf tot zes jaar. Na deze vijf jaar, is een haar een paar maanden in een rustfase en daarna valt de haar uit. Hierna ontstaat een nieuwe haar in het haarzakje. Deze cyclus kan zichzelf zo’n twintig keer herhalen. Bij alopecia androgenica is de groeifase verkort tot nog maar drie tot vier maanden. Er ontstaan nu dan nog maar twintig cycli van ongeveer 4 maanden, waardoor je haar binnen een aantal jaren is verdwenen. Ook treden er veranderingen op in het haarzakje zelf. Een theorie is dat de schacht van het haarzakje kleiner wordt, waardoor het haarzakje uiteindelijk verschrompelt. Het haarzakje kan nu alleen nog maar hele kleine dunne haartjes maken, die voor het oog niet goed meer zichtbaar zijn.
Een andere theorie is dat het haarzakje juist dikker wordt. In dit geval zou deze verdikking ervoor zorgen dat de haartjes niet ouder worden dan een paar maanden.

Alopecie androgenica komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Alleen uit de kaalheid zich niet op dezelfde manier. Kaalheid bij mannen begint met het terugtrekken van de voortse haarlijn (inhammen) en uitdunnen van het haar bovenop het hoofd. De zijkant en de achterkant van het hoofd zijn meestal niet aangedaan. Bij vrouwen bestaat het beeld vooral uit verdunning van het haar, maar wordt echte kaalheid meestal niet gezien. Dit heeft ermee te maken dat mannen 7 keer zoveel testosteron hebben als vrouwen.

Hedwig Kikkert