De naam ischias zal voor velen onbekend in de oren klinken, en degenen die het wel kennen, hebben er waarschijnlijk geen goede ervaringen mee. Ischias staat voor pijn in je rug, pijn in je heupen, uitstraling naar je benen en tenen, en vooral heel veel ongemak.

Vanuit je ruggenwervel, net boven je heup (precieze locatie L4-L5), ontspringt je grote beenzenuw oftewel je nervus ischiadicus. Dit is een van de langste zenuwen die je in je lichaam hebt: hij loopt door tot aan je tenen.
Bij ischias staat er een druk op deze zenuw, waardoor deze een doffe pijn kan geven. Deze druk kan vele oorzaken hebben: zwangerschap, een verkeerde rugbelasting of bijvoorbeeld een ontsteking aan de gewrichten in je rug (artritis). Als je een beweging met je rug maakt, kan de doffe pijn zich ineens omzetten in een scherpe stekende pijn. Als je dit hebt, is het beste advies om snel op een goed bed te gaan liggen en dan rust te houden totdat de pijn weer over is.

Andere opties
Als je een doffe pijn ervaart, kun je dus denken aan ischias, maar een andere optie is dat je een vernauwing hebt van je ruggenmerg. Dan wordt door je ruggenwervel een druk uitgeoefend op je ruggenmerg en dat voel je ook. Er wordt ook gezegd dat ischias een voorbode is voor een naderende hernia, maar de meningen van artsen verschillen hierover.

Medicatie bij traditionele geneeskunde
De traditionele geneeskunde kan helaas niet zoveel aan deze aandoening doen. Meestal worden pijnstillers voorgeschreven, in combinatie met een bezoek aan de chiropractor en/of fysiotherapeut. In hele ernstige gevallen van pijn wordt een prik gegeven.

Medicatie bij alternatieve geneeskunde
Toen deze vraag aangenomen werd, werd specifiek gevraagd of massage ook zinvol was bij ischias. Massage kan inderdaad toegepast worden door de bovengenoemde chiropractor, maar ook in de alternatieve geneeskunde wordt massage gebruikt. Ook worden kruiden gebruikt die gedronken moeten worden, en oliën die op de plek gesmeerd worden.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

ischias, massage, doffe, prik, geneeskunde

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 31 reacties.
Toon reactie
Op 27-10-2012 om 19:16 door
StoomoSuplili
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 04-04-2012 om 00:02 door
Lieselotte
Ik wist niet eens dat ik ischias had tot een vriendin van mij precies beschreef (zij heeft dus blijkbaar ook last van ischias) wat voor pijn dat is, hoe het aanvoelt enz. Voor mijzelf heette het weer eens, 'wat heb ik nú weer aan m'n rug.' Juist omdat ik veel en ook andere rugklachten in m'n onderrug heb. Maar dit heb ik nu dus al weer een week. Heb het al 3 keer eerder gehad, maar wist toen niet dat het dit was. Gek genoeg sta je daar niet bij stil dat het dan ditmaal iets is wat niet bij mijn "normale" rugklachten hoort. Zitten kan ik eigenlijk nog ietsie beter dan in mijn bed liggen, want ik slaap altijd op m'n zij. Heb ik er nog geen last van in de avond, dan wel als ik dus op m'n zij ga liggen. Of is de pijn nog niet zo erg en denk ik, dan neem ik ook niets in, dan heb ik verkeerd gedacht, want zodra ik op m'n zij in bed lig begint de pijn erger te worden. Dan trekt de pijn helemaal door die onderrug, billen en benen, tot in m'n tenen toe. Toen ik het de eerste dag had, leek het wel alsof iemand mij met een knuppel had geslagen over heel m'n onderrug. En tja, díe pijn had ik nog nooit herkend als zijnde Ischias. Daar sta je niet bij stil als je al zoveel andere rugklachten hebt. Ik dacht echt van, heb ik er ook weer eens bij. Ja ik weet 't, ik ben gewoon een geluksvogel en loop van geluk nog eens onder een vliegtuig hè..? lol Nu is het zo dat wij altijd Reflex (spray) in huis hebben, is ook alleen te koop in de apotheek, en wat nu dus goed van pas kwam. Samen met 1 cachet Ibuprofen 600 mg verdwijnt de pijn na een tijdje en kan ik eindelijk alsnog naar bed. En overdag, want 's morgens begint het dan weer, word ik gewoon wakker van de pijn en wil ik al niet meer in bed liggen, spray ik heel dat gebied van links naar rechts weer in plus de Ibuprofen, en ik kan er weer bijna een hele dag tegen. Dus geen pijn meer..! (En ik gebruik altijd de cachets omdat ik van die pillen altijd maagklachten krijg, maar de cachets werken ook sneller vind ik). Maar ik kijk wél uit met wat ik in huis doe. Dus hoe ik me beweeg. Misschien is dit ook iets voor mensen om te proberen. Mij helpt het, gelukkig, echt goed. :) Als je zit, zorg er dan wel voor dat je een goede steun in je rug hebt en rechtop zit. Ik heb een speciaal kussen wat in het midden wat dieper is, en aan de zijkanten perfect aansluit. Scheelt ook weer een hoop. Maar ja, de pijn komt nog steeds op z'n minst 2 keer per dag terug. 's morgens en als ik net goed en wel in bed lig. Ik vraag me alleen af, hoelang duurt het eigenlijk voordat zoiets over is, of is dat niet te zeggen en verschilt dat van mens tot mens. Kan ik hiermee naar de huisarts en kan hij het ook bevestigen? Zoniet, dan hoef ik die man daarvoor ook niet lastig te vallen.....toch? ;)
Op 16-01-2012 om 15:05 door
ariane
Heb al 3 weken pijn in mijn rechterbil en bovenbeen,voornamelijk bij het opstaan vanuit een zit/of lighouding.En vooral de trap oplopen is zeer pijnlijk. Ga morgen voor het eerst naar de fysioth. en hoop dat dit iets zal verlichten. Draag ook een corsetband,helpt ook enigzins
Toon reactie
Op 04-10-2010 om 10:34 door
esther
ik snap er helemaal niets van Sorry. Groetjes
Op 27-09-2010 om 23:47 door
renata
hallo mensen sinds 2 manden heb ik ook last van rug werfels en door de arts is bekend dat de ischias is de pijn heb ik presis selv als alle mensen , maar op dit moment help mijn ook ergotherapie die vertelen hoe moet omgaan met dat ziekte op dit moment slap ik vil beter
Op 12-07-2009 om 14:48 door
geert xhofleer
ik had een dikke week last van mijn onderrug links . tot op vrijdag naar zaterdagmorgen 615 uur verging ik van de pijn van mijn linkse bil tot aan mijn voet tintelingen dofheid misselijk mijn vrouw belde gauw de huisartsenpost maar die zijden dat ik naproxen msr 500 pch een plus twee paracetamol moest innemen en nadien is het een beetje minder geworden maar de tintelingen zijn er nog ik hoop dat ik gauw beter ben geert
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 23-04-2008 om 19:19 door
maaike
Ik had vernomen van m'n dokter dat schoolslag inderdaad niet zo goed is voor de rug. Nu ja, als je niet al te vaak zwemt, denk ik niet dat het zo kwaad kan. Als je elke dag zou zwemmen, dan vraag je best raad aan een rugarts. In ieder geval ga ik soms nog zwemmen.
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 03-10-2007 om 19:03 door
maaike
Oeps, typfoutje : ik bedoelde in laatste zin "moed" ipv "moet"
Op 03-10-2007 om 19:02 door
maaike
In mei heb ik een scanner laten nemen en bleek dat twee ruggewervels afgesleten zijn. Ik heb een inspuiting met cortisone gekregen en draag nu steunzolen. Maar of dit echt geholpen heeft... Het is ook in momenten, soms denk ik dat het afhankelijk is van het weer. Kan dit ? Hoe dan ook, ik vrees dat dit nooit echt zal weggaan. Gelukkig mag ik van m'n arts blijven wandelen (want dat is immers mijn favoriete sport) !
Ik heb ook vocht in m'n ene voet gehad door een scheenbeenontsteking en erna in m'n andere voet van een overbelaste enkel. Dit wegens hevig wandelen (wandeltochten van 100 km tot 150 km). Of dit er ook mee te maken heeft weet ik helaas totaal niet.
Groetjes en veel moet aan alle 'lotgenoten'

Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 02-03-2007 om 19:47 door
grietje ten hulscher
ik heb vorig jaar mijn rechter enkel ernstig gebroken en dus veel met mijn linkerbeen gedaan...nu heb ik flink pijn in mijn heup en rug met uitstralen in bovenbeen dit is het linker been dus vraag ik mij af zou het overbelasting zijn of ischias...
Toon reactie
Toon reactie
Op 14-10-2006 om 10:39 door
nel mensink
Omdat ik niet zo'n type ben die snel een arts bezoekt is het fijn dat ik hier een vraag kan stellen:
Ik heb absoluut geen last van mijn rug, maar heb wel hevige ischiasklachten.
Vanaf de bekende bilspier (linkerkant) via bovenbeen en knieholte naar de zijkant van de kuit. Met gevoelloze plekken op onderbeen en tenen. Af en toe neem ik een ibuprofen tegen de pijn maar dat lastige dode gevoel verandert daar niet mee.
Vorige maand ben ik gevallen en w.s. heeft e.e.a. daar mee te maken, hoewel die zenuw/spierpijnen een paar weken later pas begonnen. Of kan "gewoon" stress ook de oorzaak zijn? Omdat het nu al een paar weken duurt heb ik wel een vraag over de verdere prognose.
Met dank voor het lezen en vooral een antwood waar ik wat aan heb.

Op 06-06-2006 om 20:39 door
s.hagemann
Goedenavond,

U meldt dat bij een ischias men kruiden kan drinken en de plek met olie kan worden ingesmeerd. Welke kruiden kun je dan drinken en wat voor massage olie kun je gebruiken.

Groetjes
S. hagemann

Op 11-08-2005 om 14:39 door
marja comio
Beste eliazabeth

Ik heb precies dezelfde problemen als jij bij mij is er nog een uitstulping bijgekomen een goede manier om er vaaf te komen stop met werken rust ga naar de fysiotherapeut en loop niet meer door met je werk dan krijg je de ellende die ik nu heb Als je nu stopt goe beweegt en een goede fysiotherapeut of manuele dan staat je niet ijn ellende te wachten ik ben doorgegaan en zit nu tegen een hernia aaan dus stop met werken en loop marja

Toon reactie