De naam ischias zal voor velen onbekend in de oren klinken, en degenen die het wel kennen, hebben er waarschijnlijk geen goede ervaringen mee. Ischias staat voor pijn in je rug, pijn in je heupen, uitstraling naar je benen en tenen, en vooral heel veel ongemak.

Vanuit je ruggenwervel, net boven je heup (precieze locatie L4-L5), ontspringt je grote beenzenuw oftewel je nervus ischiadicus. Dit is een van de langste zenuwen die je in je lichaam hebt: hij loopt door tot aan je tenen.
Bij ischias staat er een druk op deze zenuw, waardoor deze een doffe pijn kan geven. Deze druk kan vele oorzaken hebben: zwangerschap, een verkeerde rugbelasting of bijvoorbeeld een ontsteking aan de gewrichten in je rug (artritis). Als je een beweging met je rug maakt, kan de doffe pijn zich ineens omzetten in een scherpe stekende pijn. Als je dit hebt, is het beste advies om snel op een goed bed te gaan liggen en dan rust te houden totdat de pijn weer over is.

Andere opties
Als je een doffe pijn ervaart, kun je dus denken aan ischias, maar een andere optie is dat je een vernauwing hebt van je ruggenmerg. Dan wordt door je ruggenwervel een druk uitgeoefend op je ruggenmerg en dat voel je ook. Er wordt ook gezegd dat ischias een voorbode is voor een naderende hernia, maar de meningen van artsen verschillen hierover.

Medicatie bij traditionele geneeskunde
De traditionele geneeskunde kan helaas niet zoveel aan deze aandoening doen. Meestal worden pijnstillers voorgeschreven, in combinatie met een bezoek aan de chiropractor en/of fysiotherapeut. In hele ernstige gevallen van pijn wordt een prik gegeven.

Medicatie bij alternatieve geneeskunde
Toen deze vraag aangenomen werd, werd specifiek gevraagd of massage ook zinvol was bij ischias. Massage kan inderdaad toegepast worden door de bovengenoemde chiropractor, maar ook in de alternatieve geneeskunde wordt massage gebruikt. Ook worden kruiden gebruikt die gedronken moeten worden, en oliën die op de plek gesmeerd worden.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

ischias, massage, doffe, prik, geneeskunde

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 31 reacties.
Toon reactie
Op 27-10-2012 om 19:16 door
StoomoSuplili
Op 08-07-2012 om 17:29 door
I.C.
Na 20 jaar Ischias te hebben gehad (begon op mijn 14e) en even zo lang fysiotherapie kreeg ik van mijn huisarts de tip om ACCUPUNCTUUR te proberen. 10 accupunctuurbehandelingen later was ik pijnvrij! Ik ben nu 14 jaar pijnvrij. Mijn neef die ook Ischias kreeg heb ik ook accupunctuur aangeraden. 3 weken behandelingen en hij is al bijna pijnvrij. Ik kan niet anders dan het jullie van harte aanbevelen.
Toon reactie
Op 20-04-2012 om 13:12 door
Jan Molenaar
Lieselotte, ik hoop voor jou dat je snel weer alles normaal kan doen. Bij het lezen herken ik je klachten en lijkt pijnbestrijding als eerste optie voor jou het meest plezierig, daarna moet er gewerkt worden aan "hoe is dit zo gekomen", ik ben bij een fysio onder behandeling en moet thuis enkele oefeningen doen, ;s avonds voor het naar bed gaan en 's morgens na het opstaan. De eerste geeft een betere nachtrust en de tweede zorgt voor een sneller herstel om de dag te beginnen en de ontstane rust(stijfheid) sneller om te zetten in wat makkelijker bewegen. Lieselotte, ik zag dat je mail om 00:02 uur verstuurd was, da's niet goed jôh...dan hoor je te rusten ! beterschap hoor, Jan Molenaar
Op 04-04-2012 om 00:02 door
Lieselotte
Ik wist niet eens dat ik ischias had tot een vriendin van mij precies beschreef (zij heeft dus blijkbaar ook last van ischias) wat voor pijn dat is, hoe het aanvoelt enz. Voor mijzelf heette het weer eens, 'wat heb ik nú weer aan m'n rug.' Juist omdat ik veel en ook andere rugklachten in m'n onderrug heb. Maar dit heb ik nu dus al weer een week. Heb het al 3 keer eerder gehad, maar wist toen niet dat het dit was. Gek genoeg sta je daar niet bij stil dat het dan ditmaal iets is wat niet bij mijn "normale" rugklachten hoort. Zitten kan ik eigenlijk nog ietsie beter dan in mijn bed liggen, want ik slaap altijd op m'n zij. Heb ik er nog geen last van in de avond, dan wel als ik dus op m'n zij ga liggen. Of is de pijn nog niet zo erg en denk ik, dan neem ik ook niets in, dan heb ik verkeerd gedacht, want zodra ik op m'n zij in bed lig begint de pijn erger te worden. Dan trekt de pijn helemaal door die onderrug, billen en benen, tot in m'n tenen toe. Toen ik het de eerste dag had, leek het wel alsof iemand mij met een knuppel had geslagen over heel m'n onderrug. En tja, díe pijn had ik nog nooit herkend als zijnde Ischias. Daar sta je niet bij stil als je al zoveel andere rugklachten hebt. Ik dacht echt van, heb ik er ook weer eens bij. Ja ik weet 't, ik ben gewoon een geluksvogel en loop van geluk nog eens onder een vliegtuig hè..? lol Nu is het zo dat wij altijd Reflex (spray) in huis hebben, is ook alleen te koop in de apotheek, en wat nu dus goed van pas kwam. Samen met 1 cachet Ibuprofen 600 mg verdwijnt de pijn na een tijdje en kan ik eindelijk alsnog naar bed. En overdag, want 's morgens begint het dan weer, word ik gewoon wakker van de pijn en wil ik al niet meer in bed liggen, spray ik heel dat gebied van links naar rechts weer in plus de Ibuprofen, en ik kan er weer bijna een hele dag tegen. Dus geen pijn meer..! (En ik gebruik altijd de cachets omdat ik van die pillen altijd maagklachten krijg, maar de cachets werken ook sneller vind ik). Maar ik kijk wél uit met wat ik in huis doe. Dus hoe ik me beweeg. Misschien is dit ook iets voor mensen om te proberen. Mij helpt het, gelukkig, echt goed. :) Als je zit, zorg er dan wel voor dat je een goede steun in je rug hebt en rechtop zit. Ik heb een speciaal kussen wat in het midden wat dieper is, en aan de zijkanten perfect aansluit. Scheelt ook weer een hoop. Maar ja, de pijn komt nog steeds op z'n minst 2 keer per dag terug. 's morgens en als ik net goed en wel in bed lig. Ik vraag me alleen af, hoelang duurt het eigenlijk voordat zoiets over is, of is dat niet te zeggen en verschilt dat van mens tot mens. Kan ik hiermee naar de huisarts en kan hij het ook bevestigen? Zoniet, dan hoef ik die man daarvoor ook niet lastig te vallen.....toch? ;)
Op 16-01-2012 om 15:05 door
ariane
Heb al 3 weken pijn in mijn rechterbil en bovenbeen,voornamelijk bij het opstaan vanuit een zit/of lighouding.En vooral de trap oplopen is zeer pijnlijk. Ga morgen voor het eerst naar de fysioth. en hoop dat dit iets zal verlichten. Draag ook een corsetband,helpt ook enigzins
Toon reactie
Op 04-10-2010 om 10:34 door
esther
ik snap er helemaal niets van Sorry. Groetjes
Op 27-09-2010 om 23:47 door
renata
hallo mensen sinds 2 manden heb ik ook last van rug werfels en door de arts is bekend dat de ischias is de pijn heb ik presis selv als alle mensen , maar op dit moment help mijn ook ergotherapie die vertelen hoe moet omgaan met dat ziekte op dit moment slap ik vil beter
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 23-04-2008 om 19:19 door
maaike
Ik had vernomen van m'n dokter dat schoolslag inderdaad niet zo goed is voor de rug. Nu ja, als je niet al te vaak zwemt, denk ik niet dat het zo kwaad kan. Als je elke dag zou zwemmen, dan vraag je best raad aan een rugarts. In ieder geval ga ik soms nog zwemmen.
Op 23-04-2008 om 08:45 door
Trudy Vissers
Ook ik heb ischias aan mijn linkerkant. Mijn vraag is nu, mag ik zwemmen??
Met vriendelijke groet, Trudy Vissers.

Op 15-11-2007 om 17:09 door
jennifer govaart
Graag zou ik willen weten welke soort kruiden gedronken kan worden voor verlichting van de pijn. Daarbij vraag ik me af of ischias een tijdelijke aandoening is of dat het blijvend is.

Met vriendelijke groet,
Jennifer Govaart

Op 05-10-2007 om 11:16 door
a.de boer-scheroenzeel
Ik heb in 1943 polio gehad in een heel erge mate maar ben toch weer genezen
toe was ik tien jaar maar nu heb ik heel veel last van mijn spieren en erg pijn in de rug ik heb een onderzoek gehad door een neuroloog en een spier onderzoek en die heeft mij weg gestuurd met de woorden je hebt ongeveer 20%minderspierkracht dan normaal maar over de pijn die ik heb praatte hij niet over ik heb heel goed kunnen werken want we hadden een boerderij ik ben nu 74 jaar kunt U me wat inlichting geven zijn er meer van dezemensen?.

Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 02-03-2007 om 19:47 door
grietje ten hulscher
ik heb vorig jaar mijn rechter enkel ernstig gebroken en dus veel met mijn linkerbeen gedaan...nu heb ik flink pijn in mijn heup en rug met uitstralen in bovenbeen dit is het linker been dus vraag ik mij af zou het overbelasting zijn of ischias...
Op 21-02-2007 om 16:48 door
lambrichs
pijnlijk linker bovenbeen, van hier uit verspringt de pijn tot in het onderbeen; vooral 'snachts is dit pijnlijk maar ook zeer hinderlijk.
durf voorlopig niet meer te fietsen en ook lopen is moeilijker.

mijn idee was na enige tijd dat e.e.a. ontstond nadat ik mijn bovenbeen had gestoten aan een houten bank.

Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 11-08-2005 om 14:39 door
marja comio
Beste eliazabeth

Ik heb precies dezelfde problemen als jij bij mij is er nog een uitstulping bijgekomen een goede manier om er vaaf te komen stop met werken rust ga naar de fysiotherapeut en loop niet meer door met je werk dan krijg je de ellende die ik nu heb Als je nu stopt goe beweegt en een goede fysiotherapeut of manuele dan staat je niet ijn ellende te wachten ik ben doorgegaan en zit nu tegen een hernia aaan dus stop met werken en loop marja

Op 05-08-2005 om 01:48 door
elisabeth
Ik heb sinds enige weken erg veel pijn in mijn linker heup/been/ vooral knie en uitstralend naar mijn enkel???
Mijn fysiotherapeut denkt dat het het SI gewricht is. Nu heb ik voorals snachts erg veel pijn zodra ik ga liggen! en smorgens ook nog. Daarna kan ik redelijk(gewoon) lopen.Zodra ik even gezeten heb is het mis.Ik loop(met rolstoelen en zware bewoners) . ik fiets en beweeg) dan komt de avond en dan begint de ellende......pijn. Niet weten hoe ik zitten moet en vooral waar ik met mijn been heen moet???
dan de nacht!!!!Vreslijk. een duffe, uistralende pijn,diem ij wakker houd en niet weet hoe ik moet liggen.
oefeningen en therapie, niets helpt????
Wat is het en wat kan ik zelf doen???ik ga over een week(hopelijk) fijn op vakantie????
Met hartelijke groet Elisabeth!

ps de pijn begint in de zijkant lrechter bil en straalt uit naar vooral mijn rechter knie en doorlopend naar mijn rechter enkel!!!
Ik weet niet hoe ik liggen moet, maar bij het lopen vandag in Artis(vier uur lang met een bewoner in de rolstoel was die pijn weer weg?????