Het zal je maar gebeuren: je staat op een feest met die jongen/meid/man/vrouw te praten die je zo ontzettend leuk vindt, en dan... moet je naar de wc!! Wat nu? Ophouden is het beste. Eerst je gesprek afmaken en dan even tussendoor naar de wc. Maar wat nou als je dat niet kan? Veel mensen hebben wel degelijk moeite met het binnenhouden van hun urine. Ze laten het bij beetjes ongewild lopen!! Waarom?

Het probleem dat je je ontlasting met grote moeite, of soms helemaal niet kunt ophouden, heet incontinentie. Het is een erg lastig probleem, want je hebt geen controle over je lichaam, en je schaamt je natuurlijk dood! Het fenomeen incontinentie komt voor bij maar liefst 1 miljoen Nederlanders. Hiervan is maar liefst driekwart een vrouw. Bij “oudere” mensen (boven de 40 jaar) heeft maar liefst 1 op de 4 mensen last van dit probleem. Je hoeft je ervoor dus niet te schamen!

Wat zijn de oorzaken?
Incontinentie heeft ontzettend veel oorzaken, de meeste komen door problemen met het zenuwstelsel:

  • Dwarslaesie, door een beschadiging in je ruggenmerg komen de prikkels uit je hersenen niet goed aan in je kringspieren waardoor je hier minder controle over hebt.
  • Spina bifida, beter bekend als “open ruggetje”. Ook een afwijking, de ruggengraat is hier niet volgroeid en dus treden er ook problemen op in het doorsturen van de prikkels.
  • Multiple Sclerose, ook een aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Hierbij treden blaasproblemen op.
  • Een geestelijk handicap.
  • Anusatresie. Soms worden kinderen geboren zonder anus. Hier word een stoma (een zakje waar de uitwerpselen inkomen) aangelegd waarna chirurgisch een anus gemaakt word.
  • Zwangerschap, na een zwangerschap kunnen de bekkenbodemspieren verslapt raken, waardoor de sluitspier niet continu krachtig gesloten kan blijven.
  • Prostaatproblemen, een probleem van de mannen. Incontinentie komt het meest voor na een operatie aan de prostaat.
  • Dementie, kan opgevat worden als Geestelijk gehandicapt.
  • Blaasontsteking.

Welke vormen heb je?
Incontinentie komt in verschillende vormen voor. Je hebt inspanningsincontinentie, wat – zoals de naam al zegt – voorkomt als je je in moet spannen, bijvoorbeeld bij hoesten. Er kunnen zich dan kleine druppeltjes urine afscheiden. Bij druppelincontinentie druppel je heel lang na nadat je naar de wc geweest bent. Aandrangsincontinentie betekent dat je, zodra je de aandrang hebt om naar de wc te gaan, alles laat lopen. Soms voel je deze aandrang zelf niet eens en laat je voor je gevoel spontaan alles lopen. Het komt het meest voor bij mannen.
Verder heb je nog ontlasting incontinentie, dit is ongetwijfeld de meest gênante vorm. Dit houdt in dat je je ontlasting zo maar kan laten lopen. Dit komt meestal omdat de sluitspier in de anus beschadigd is, hetzij door een scheur, hetzij door beschadigde zenuwen.
Ook het juist niet kwijt kunnen van je ontlasting (obstipatie) wordt als incontinentie gerekend.

De meest bekende vorm van incontinentie is bedplassen, wat normaal gesproken alleen bij kinderen tot 9 jaar voorkomt. Als het kind emotioneel wordt, onder druk staat of bijvoorbeeld een onopgemerkte lichamelijke afwijking heeft, komt dit voor. De beste manier om dit probleem te verhelpen is om het kind te belonen als het goed gaat. Straffen wanneer het niet goed gaat heeft geen zin. Het kind midden in de nacht wakker maken zodat het kan plassen, heeft meestal een tegengesteld effect.

Wat doe ik eraan?
De beste oplossing tegen incontinentie is een bezoek aan de huisarts. Deze kan je verder helpen door extra onderzoek. Er bestaan verschillende hulpmiddelen. Een hulpmiddel is het incontinentieverband, dat naar gelang dikker of dunner kan zijn. Je kunt anti-geurmiddelen gebruiken tegen de urinegeur. Ook een optie is laxeermiddel. Hiermee kun je zelf regelen wanneer je je wilt ontlasten.
Verder zijn er nog medicijnen die ervoor zorgen dat de blaasspieren minder spannen, medicijnen die ervoor zorgen dat er meer water in de nieren opgenomen wordt, of alternatieve geneesmiddelen zoals Chinese kruidendrankjes.
Als je bij de huisarts bent, zal deze je zeker fysiotherapie voorschrijven. De bekkenbodemspieren kun je namelijk trainen waardoor het urineverlies minder zal worden.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

incontinentie, ontlasting, wc, anus, zenuwstelsel

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 7 reacties.
Op 25-10-2012 om 22:01 door
Agatha
Ik mis het argument van de grote heoleevheid klapstoeltjes die er opgeborgen staan in het hok. Voor zo ver ik weet is er niemand die er een probleem mee heeft als die te voorschijn gehaald worden. Het klagen over de stoelen in de docentenkamer is wat minder relevant wat mij betreft, al zet het wel weer de typische trend van de blogposts voort.
Op 29-08-2008 om 14:42 door
oosterbroek
ik wil even reageren ik ben nu een vrouw van 50jaar ik ben er mee geboren zonder anus en sluit spier ik was 14jaar begon het beter tegaan ik heb klismaas gehad wonder olie moest ik nemen als ik er aan denk word ik nog misselijk van die wonderoliemaar toch hou je er last van elkekeer diaree je kan het niet op houden poep je niet goed blijft het er uit komen je voelt het niet met hoesten niezen en gewoon als je gespannen staatmaar nu ben ik 50 en mijn sluitspier is op dus er moet een nieuwe gemaakt worden wat ik wel heel eng vind je moet het nu mee maken als babij merkte je er niks van maar nu wel bang voor war gebeurd er hoe zou het aflopen maarja het heeft toch 50jaar zijn best gedaan groetje,s jose
Op 31-05-2007 om 17:25 door
JORIS DE PEYPER
dag mijnheer en mevrouw

incontinetie is ijgentlijk dat je urine en stuelgang niet kunt ophouden
dat is incontinent zijn
ik hoop dat jij dat begrijpt wat dat alemaal is
stuur me maar een mail

groetjes van joris

Op 31-05-2007 om 14:48 door
younes
Op 15-05-2007 om 17:20 door
JORIS DE PEYPER
HALLO

IK BEN JORIS DE PEYPER
IK HEP SPINA BIFIDA WAT IK ME KAN ERGEREN IS DAT SOMIGE MENSEN KIJKEN NAAR MIJ WAT IS DAT DAAR
BIJ KINDJES BEGRIJP IK DAT ZE WETEN NOG NIET GOED WAT SPINA BIFIDA IS
MAAR ALS GROTE MENSEN ME AAN KIJKEN VIND IK DAT WEL MOEILIJK

ALEE DAAAG

GROETJES VAN JORIS

Op 30-06-2006 om 12:36 door
sietseke
Ik heb problemen met ontlasting incontinentie, praat liever niet over dit probleem, zelfs me huisarts wist er niks van, heb wel aan paar goede vriendinnen verteld en gelukkig begrijpen ze me wel en verder weet niemand over mijn probleem, ik schaam me veel te erg.
Ik wil dolgraag die probleem oplossen, voel me niet meer op gemak en uitgaan en of zo pieker ik altijd hoe moet dat nou als onderweg zoiets gebeuren, raak ik al in paniek met idee. Me laten onderzoeken wil ik ook niet, ben erg bang voor pijnlijk onderzoek.

Op 16-05-2006 om 21:48 door
thijs
ik ben ook volledig inco , en ik moet dus 24/7 luiers van het zwaartse soort dragen ik ben er inmiddels prima aan gewend en ik red me er uitstekend mee
het was in het begin alleen wennen dat ik me 6 x per dag moet verschonen
want ik heb 6 doorweekte luiers per dag , maar verder leef ik gewoon door