Geen metaal, maar mineraal, dat is ijzer voor ons lichaam. Heb je er te weinig van, voel je je futloos, duizelig en zul je een rondje sprinten met je vrienden niet winnen. Waarvoor dient ijzer? Is spinazie echt zo goed? En wat is er precies aan de hand bij een tekort?

Wat is ijzer en waar dient het voor?
Ijzer is een mineraal en speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Zo zorgt ijzer voor de vorming van rode bloedkleurstof (heam) in de rode bloedcellen (erythrocyten). Deze rode bloedcellen brengen vervolgens de zuurstof van je longen naar elk van je lichaamsdelen. Een andere functie van ijzer is dat het helpt bij de afbraak van schadelijke stoffen in je lichaam doordat het de productie van afweerstoffen stimuleert. Een gezonde ijzervoorraad voor ons lichaam bedraagt tussen de 800 en 1500 mg. Om deze reserves op peil te houden, is de dagelijkse behoefte bij mannen ongeveer 1 mg, bij vrouwen 1-2 mg en bij zwangere vrouwen rond de 2,5 mg. .

Waar zit ijzer in?
Je hebt ijzer en ijzer: zo heb je heem-ijzer en niet-heem-ijzer. De eerste vindt je met name terug in in vlees en vis, de tweede vooral in groenten fruit, brood, graanproducten en aardappelen. Het grootste verschil tussen beiden is dat heem-ijzer goed door je lichaam wordt opgenomen en niet-heem-ijzer over het algemeen juist minder goed. Plantaardige voedingsmiddelen, zoals de zojuist genoemde groentes en fruit, bevatten daarnaast dikwijls oxalaten, fytaten en polyfenolen. Dit zijn natuurlijke stoffen die in een darm een verbinding aangaan met ijzer waardoor het door het lichaam wordt uitgescheiden in plaats van te worden opgenomen. Ondanks het feit dat bepaalde groentes, denk bijvoorbeeld aan spinazie, een zeer hoog ijzergehalte hebben, gaat dit ijzer voor een groot deel verloren vanwege de vele oxalaten die zij bevatten.

Wat is ijzertekort?
Nou heb je kunnen lezen dat ijzer een belangrijke rol speelt bij het transporteren van zuurstof vanuit de longen. Wat er bij ijzertekort gebeurt, is dat het zuurstoftransport afneemt en de spieren zodoende onvoldoende zuurstof kunnen vasthouden. Een ijzertekort kan in alle leeftijdsgroepen voorkomen. Wel bestaan er risicogroepen, zo zijn bijvoorbeeld jonge kinderen en zwangere vrouwen het meest kwetsbaar. Vooral voor baby's en kinderen is te weinig ijzer cruciaal bij het groeiproces en verstandelijke vooruitgang. Daarnaast kan ijzertekort ook een rol spelen bij vrouwen die menstrueren. Deze vrouwen hebben namelijk meer ijzer nodig dan mannen omdat zij maandelijks menstrueren en daarbij bloed en dus ijzer verliezen. Extra aandacht moet worden gegeven aan meisjes die al menstrueren en nog in de groei zijn. Afgezien van je sekse en leeftijd, speelt ook je dieet in grote mate een rol. Ben je bijvoorbeeld strikt vegetarisch of volg je een speciaal (ijzerarm) dieet, is het zaak je ijzergehalte toch op peil te houden. Afgezien daarvan kan ook een stoornis in de ijzeropname de boosdoener zijn van een te laag gehalte.

Symptomen
Goed, waar kun je een ijzertekort aan herkennen? Het meest voor de handliggend is dat je je futloos voelt en na inspanning last hebt van hoofdpijn, duizeligheid en je moe kunt voelen. Daarnaast kunnen bloedarmoede, bleekheid en aanhoudende moeheid tekenen zijn van een ijzertekort. Ook een verminderde weerstand maakt dat je eerder vatbaar bent voor infecties. Andere verschijnselen zijn broze nagels en een ontsteking van de tong. Baby's en kinderen die te weinig ijzer binnenkrijgen, groeien minder snel dan hun leeftijdsgenootjes en boeken verstandelijk ook minder vooruitgang.

Wat kun je eraan doen?
Als er ergens een tekort van is, is het zaak dit tekort aan te vullen, zo ook in het geval van ijzertekort. Hoewel in een normale situatie met een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon je ijzergehalte voldoende op niveau wordt gehouden, ligt een ijzerrijk dieet met vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten, citrusvruchten, voor handen. Voedingsmiddelen waar weliswaar veel ijzer zit, maar waarvan het ijzer minder goed wordt opgenomen, zijn aardappelen, wortelen, ananas, bloem (zonder zemelen), rijst, meel met zemelen, appelen, bananen, peren, rabarber, spinazie, noten, amandelen en eieren. Behalve een ijzerrijk dieet kan Vitamine C helpen om de opname van ijzer te bevorderen. Vitamine C is dan ook vooral voor vegetariërs van belang aangezien zij in het bijzonder hun ijzerpeil in de gaten moeten houden.

Nu hebben we het telkens over een tekort gehad, maar we weten ook dat overal waar “te” voor staat, vaak ook niet goed is: een teveel aan ijzer is giftig. Wanneer je ijzersupplementen slikt – tijdens een zwangerschap bijvoorbeeld - is het dus zaak de doktersvoorschriften na te leven.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:


Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 29 reacties.
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 18-02-2014 om 14:10 door
travestie
LOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOloooooooooooooooooooooooooooolo
Toon reactie
Op 23-08-2012 om 18:50 door
backers
er is maar een manier om ijzer tekort ,te bestrijden ,heb het zelf ondervonden...eet geregeld een Paarde biefstuk,je weet niet wat je daar van opknapt..ongelovelijk.
Op 23-08-2012 om 05:49 door
Kamira
I am a Discovery Toys representative, a bnhrtiig doula as well as owner of Discount Pest Control. Well, half owner I guess I'll give my husband credit =) Along with watching my children grow, I love to watch them play! These few inside the home opportunities have given me the best of both worlds: Staying at home, and working for the family. I know, what a combo helping moms birth, killing your bugs. lol Anyway, let me know if my family can help you in any of these very different, yer very important fields!
Toon reactie
Toon reactie
Op 25-06-2012 om 10:30 door
Bert Mollenhorst
O.g.t. heeft een aantal ziektes, w.o. reuma,spierdistrofie LGD,diabetes, diabetes, en telkens wanneer ik geprikt ben heb ik een flinke bloedarmoede. Ik eet veel groenten,slik ijzertabletten, hoe kan het NU dat ik telkens zo moe ben en futloos? Kan iemand mij vertellen wat ik hieraan kan doen? Groeten van,Bert
Op 21-05-2012 om 10:05 door
SPAM

Op 26-04-2012 om 23:08 door
peter van loo
ik heb de ziekte van rendu osler weber een vaat ziekten ik heb daar door ook veel ijzer tekort en zuurstof in me bloed ik eet veel bloedworst daar zit veel ijzer in en slik ook ijzertabletten dat gaat redelijk ik zit vaak op 600 a,800 melichaam is het gewend ik ben wel vaak moe en futloos.
Toon reactie
Op 21-03-2012 om 22:36 door
lia
hoe ken het ,dat ik na elke keer vele inspanning zoals longfitness bloedarmoede dus staal tekort krijg
Op 16-03-2012 om 19:13 door
nimma
kunt u mij aub vertelen wat ik moet doen ik heel vak last van laagijzergehalte iets met eten staal tabletten gebruik heel vaak wat is goed aub
Op 02-11-2011 om 14:24 door
doornbos-smit
IK HEB LAST VAN IJZER GEBREK EN IK BEN VEEL MOE WAT KAN IK ER AAN DOEN.
Toon reactie
Op 04-08-2011 om 20:34 door
jennie
ik heb suikerziekte maar ik ben nu 8kg afgevalen ik voel mij goed veel minder spuiten maar nu heb ik ijzer te kort ik kan zo maar in slaapvallen is dit normaal, en haar uit val wat moet ik doen!
Op 31-07-2011 om 10:06 door
wilma
Ik heb ook last van ijzer tekort en ook al behoorlijk lang. Maar voldoe niet aan het plaatje met symptomen. Ik heb een zeer druk leven met veel sport, paarden en veel lichaamelijk zwaar werk. En ook vooral veel stress. Ik slik iedere keer weer mijn tabletten maar bij het volgende bloedonderzoek is het altijd weer raak. Mijn voeding is gezond en gevarieerd. De laatste tijd heb ik veel last en af en toe gaat het ligt gewoon even uit. Ook heb nu drie keer spierpijn aanvallen gehad die mij te lang aanhouden en had hierbij ook koorts. Ik ben het zat steeds zo belemmerd te zijn door mijn eigen lijf. Ik heb al door verschillende ongelukken met paarden een slechte enkel, knie en schouder. En ben benieuwd of die aanvallen met langdurig ijzer gebrek te maken kunnen hebben. Ben erbij mijn leven drastisch om te gooien en begin in okt een opleiding tot verpleegkundige en wil hier graag vol goede gezondheid tegen aan gaan!
Op 24-03-2011 om 21:04 door
Ria
wat zijn te simptonen van te veel ijzer innemen. ik slik namelijk tabletten waar ijzer is zit maar wanneer neem ik te veel??
Op 25-01-2011 om 16:03 door
T ania
Ik schijn een ijzer tekort te hebben, maar ben niet futloos. En heb een goede weerstand.
Op 28-07-2010 om 11:14 door
kristian
ijzertabletten hebben, heb ik gehoord veel nadelen. Maar in havermout zit erg veel ijzer en vit b. Kan dit een oplossing geven?
Op 05-06-2010 om 14:36 door
monique
het nemen van alleen ijzerbruistabletten lost niets op is wel een goede ondersteuning met ijzerrijk voedsel ook met gebruik van vitamine c voelde ik me een stuk beter er is ook rosevice ferro een limonade niet echt superlekker en ik neem in de ochtend daar een groot glas van in hopelijk heb je wat aan mijn advies
Toon reactie
Op 23-03-2010 om 18:35 door
rudolphe
met het nemen van ijzerbruistabletten lost dat het probleem op?
Toon reactie
Op 22-03-2010 om 16:41 door
M
Wat ook door ijzertekort kan komen: haaruitval. Maar hoeveel vlees, broccoli en pompoen moet je eten om voldoende ijzer binnen te krijgen?