Iedereen weet wel wat moeheid is. Als je een keer laat naar bed bent gegaan en de volgende dag vroeg weer op voel je je niet fit. Sommige mensen hebben dit elke dag en zo erg zodat ze in hun dagelijkse leven niet meer normaal kunnen functioneren. Als dit langer duurt dan zes maanden noemt men dit chronische vermoeidheid.

Veel dingen weten we nu over chronische vermoeidheid, maar nog veel meer weten we nog niet.

Vermoeidheid bij een ziekte of gewoon spontane vermoeidheid komt vaak voor. Moe is iedereen wel eens. Sterker nog bij de meeste mensen is het de normaalste zaak van de wereld, maar na slapen of rusten is deze vermoeidheid weer over. Bij sommige mensen blijft deze vermoeidheid langer bestaan. Dit wordt dan niet gelijk 'chronische vermoeidheid' genoemd, het is namelijk zo dat bij 80% van de mensen deze ernstige vermoeidheid overgaat. Bij de andere 20% blijven de klachten langere tijd bestaan.

Chronisch zieke patiënten hebben vaak ook last van chronische vermoeidheid. Zoals bij patiënten met spierziekten of met chronische alvleesklierontsteking, patiënten met multipele sclerose of bij patiënten met een traag werkende schildklier. Ook na een herseninfarct, hersenbloeding of na behandeling van kanker kan men lange tijd moe zijn.

Mogelijke oorzaken
Het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) kan veroorzaakt worden door een infectie. De vermoeidheid die optreedt na een (virale) infectie heet postvirale moeheid. Een andere oorzaak van CVS kan slapeloosheid zijn. Soms worden er bij mensen met CVS abnormale dingen in het bloed gevonden, zoals afwijkingen in de afweer, maar dit komt dan omdat deze mensen niet genoeg slapen.

De rol van stress in dit geheel is niet duidelijk. Sommige mensen denken dat stress wel een direct effect heeft op CVS maar andere weer niet.

Behandeling
De behandeling bestaat uit een therapie waarbij je wordt geleerd om "piekergedrag" om te zetten in positieve gedachten. Ook wordt het je afgeraden om dingen te eten of te drinken waar stoffen in zitten die je wakker houden zoals cafeïne.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

chronische, cvs, moe, chronisch, vermoeidheidssyndroom

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 10 reacties.
Toon reactie
Op 23-08-2012 om 10:48 door
Vitor
Voor het Oosten won het team 141-139 in een zeer strakke wedisrtjd, y is uitgeroepen tot MVP van de nacht naar D. Wade was einde acertadisimo 22 punten en 11 ondersteunt en overweldigend percentages (Lebron bleef achter met het verlangen in een nacht voor hem cafeefnevrije).Hier heb je de beste toneelstukken van de nacht met de abstracte:PD: Inderdaad Alley Hoops om te geven en te geven een ongelofelijke cuoton.a1Saludos!
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 27-06-2007 om 13:44 door
sasann
Misschien heb je wat aan de informatie uit onderstaande 2 links.VitB12 tekort kan een auto-immuunprobleem zijn, waardoor vitB12 niet goed meer wordt opgenomen uit voedsel. Je bent dan aangewezen op injecties.
Een vitB12 tekort kan inderdaad ook al lijken op CVS/ME problemen.

Over het algemeen wordt aangenomen dat het eerste signaal voor een vitamine B12 tekort, bloedarmoede is. Er is echter soms ook sprake van klachten zonder dat er (nog) bloedarmoede bestaat. Zelfs neurologische problemen kunnen eerder optreden dan bloedarmoede. In de tweede link staat de richtlijn bij welke bloedwaarden bij vitB12 verder onderzoek gerechtvaardigd is.

http://home.hetnet.nl/~hindrikdejong/
http://home.hetnet.nl/~hindrikdejong/NTvG-nr49-2005.pdf


Op 26-06-2007 om 23:20 door
g.boerstra
wie weet of deze vermoeidheid ook iets te maken kan hebben met vitamine b12 gebrek ?

Toon reactie
Toon reactie