Iedereen weet wel wat moeheid is. Als je een keer laat naar bed bent gegaan en de volgende dag vroeg weer op voel je je niet fit. Sommige mensen hebben dit elke dag en zo erg zodat ze in hun dagelijkse leven niet meer normaal kunnen functioneren. Als dit langer duurt dan zes maanden noemt men dit chronische vermoeidheid.

Veel dingen weten we nu over chronische vermoeidheid, maar nog veel meer weten we nog niet.

Vermoeidheid bij een ziekte of gewoon spontane vermoeidheid komt vaak voor. Moe is iedereen wel eens. Sterker nog bij de meeste mensen is het de normaalste zaak van de wereld, maar na slapen of rusten is deze vermoeidheid weer over. Bij sommige mensen blijft deze vermoeidheid langer bestaan. Dit wordt dan niet gelijk 'chronische vermoeidheid' genoemd, het is namelijk zo dat bij 80% van de mensen deze ernstige vermoeidheid overgaat. Bij de andere 20% blijven de klachten langere tijd bestaan.

Chronisch zieke patiënten hebben vaak ook last van chronische vermoeidheid. Zoals bij patiënten met spierziekten of met chronische alvleesklierontsteking, patiënten met multipele sclerose of bij patiënten met een traag werkende schildklier. Ook na een herseninfarct, hersenbloeding of na behandeling van kanker kan men lange tijd moe zijn.

Mogelijke oorzaken
Het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) kan veroorzaakt worden door een infectie. De vermoeidheid die optreedt na een (virale) infectie heet postvirale moeheid. Een andere oorzaak van CVS kan slapeloosheid zijn. Soms worden er bij mensen met CVS abnormale dingen in het bloed gevonden, zoals afwijkingen in de afweer, maar dit komt dan omdat deze mensen niet genoeg slapen.

De rol van stress in dit geheel is niet duidelijk. Sommige mensen denken dat stress wel een direct effect heeft op CVS maar andere weer niet.

Behandeling
De behandeling bestaat uit een therapie waarbij je wordt geleerd om "piekergedrag" om te zetten in positieve gedachten. Ook wordt het je afgeraden om dingen te eten of te drinken waar stoffen in zitten die je wakker houden zoals cafeïne.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

chronische, cvs, moe, chronisch, vermoeidheidssyndroom

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 10 reacties.
Toon reactie
Op 23-08-2012 om 10:48 door
Vitor
Voor het Oosten won het team 141-139 in een zeer strakke wedisrtjd, y is uitgeroepen tot MVP van de nacht naar D. Wade was einde acertadisimo 22 punten en 11 ondersteunt en overweldigend percentages (Lebron bleef achter met het verlangen in een nacht voor hem cafeefnevrije).Hier heb je de beste toneelstukken van de nacht met de abstracte:PD: Inderdaad Alley Hoops om te geven en te geven een ongelofelijke cuoton.a1Saludos!
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 27-06-2007 om 13:44 door
sasann
Misschien heb je wat aan de informatie uit onderstaande 2 links.VitB12 tekort kan een auto-immuunprobleem zijn, waardoor vitB12 niet goed meer wordt opgenomen uit voedsel. Je bent dan aangewezen op injecties.
Een vitB12 tekort kan inderdaad ook al lijken op CVS/ME problemen.

Over het algemeen wordt aangenomen dat het eerste signaal voor een vitamine B12 tekort, bloedarmoede is. Er is echter soms ook sprake van klachten zonder dat er (nog) bloedarmoede bestaat. Zelfs neurologische problemen kunnen eerder optreden dan bloedarmoede. In de tweede link staat de richtlijn bij welke bloedwaarden bij vitB12 verder onderzoek gerechtvaardigd is.

http://home.hetnet.nl/~hindrikdejong/
http://home.hetnet.nl/~hindrikdejong/NTvG-nr49-2005.pdf


Op 26-06-2007 om 23:20 door
g.boerstra
wie weet of deze vermoeidheid ook iets te maken kan hebben met vitamine b12 gebrek ?

Op 31-08-2006 om 21:21 door
sasann
Het komt nogal eens voor dat uiteindelijk jarenlang als ME/CVS bestempelde schildklierpatiënten met een te trage schildklier onbehandeld blijven rondlopen. Een van de redenen is nog steeds dat licht afwijkende, subklinische schildklierbloedwaarden waarbij de TSH net iets te hoog is, maar de FT4 nog wel binnen de normaalwaarden valt, veelal door medici niet in verband worden gebracht met ernstige vermoeidheidsproblemen. Zelf heb ik ook meer dan tien jaar ernstige gezondheidsproblemen gehad, gezien door meerdere specialisten, uiteindelijk bestempeld als ME/CVS patiënte. Dat terwijl schildklierbloedwaarden soms wel degelijk licht afwijkend waren. Inzichten veranderen en de laatste stand van zaken op medisch onderzoeksgebied laat zien dat de verlaging van de TSH normaalwaarde nog steeds internationaal ter discussie staat. Een waarde hoog in de normaalwaarden, zelfs hoger dan 2.5 plus klachten rechtvaardigt in ieder geval verder onderzoek en een waarde van 3.5 is zeker verdacht. Familiegeschiedenis, antistoffen, eventueel verder schildklieronderzoek kan een eventueel schildklierprobleem aan het licht brengen en bij twijfel eventueel een proefbehandeling met schildklierhormoon rechtvaardigen. Ook het vervolgen van de TSH over tijd kan een indicatie zijn (steeds stijgende waarden bijv.) voor een beginnend schildklierprobleem.

Ik realiseer mij heel goed dat lang niet alle ME/CVS patiënten een schildklierprobleem hebben. Een kleine subgroep zal uiteindelijk wel, daarvoor ken ik inmiddels teveel verkeerd gediagnosticeerde patiënten, schildklierpatiënt blijken te zijn.

Groet,
Sasann

Op 01-08-2005 om 16:53 door
Anoniem
Hoi

Ik heb zelf nu een paar jaar CVS/ME.
Er zijn via een bloedtest afwijkingen in de afweer gevonden bij mij. Ook een bijniersufficiëntie die wsl de afwijkingen in de afweer veroorzaakten (schijnt vaak voor te komen bij mensen met ME) een tekort aan carnitine, én een candida-infectie (waar ik net vanaf was sinds een half jaar).
Ik slaap meer dan genoeg en ook 's nachts 7 a 8 uur achter elkaar. Dus nee, de afwijkingen in mijn afweer worden niet veroorzaakt door een tekort aan nachtrust. Hoewel het in sommige andere gevallen wél zo is, tekort nachtrust -> verstoring afweer). Maar zeker niet in alle gevallen.

De behandelingen die mogelijk zijn om te genezen van ME zijn veel meer omvattend dan dat ik hier zie staan. Gelukkig maar.
Ik vind het jammer dat er zo weinig bekend is over ME, vandaar mijn reactie.

Groetjes Anouk