Een tumor, vaak klinkt het als iets heel erg griezeligs. Toch is dit niet altijd het geval. Een tumor kan namelijk zowel goedaardig als kwaadaardig zijn.

Een tumor is een zwelling (de latijnse benaming). De zwelling kan verschillende oorzaken hebben en hoeft niet perse een kwaadaardig kankergezwel te zijn. In het algemeen ontstaat er een tumor wanneer er een probleem is met de deling van de cellen in je lichaam. Normaal gesproken is dit een heel erg strikt proces. Er worden nieuwe cellen aangemaakt om de oude te vervangen of om nieuwe functies uit te oefenen. De cellen die vervangen worden zijn cellen die niet meer nodig zijn omdat ze beschadigd of oud zijn. Nieuwe cellen ontstaan doordat cellen zich delen. Ze splitsen zich in tweeën, één cel wordt twee cellen, twee cellen worden vier cellen en ga zo maar door. Als de balans in het aantal nieuwe en dode cellen is verstoord kan er een tumor ontstaan.

Een verstoorde deling van je cellen ontstaat natuurlijk niet zomaar. Problemen met je immuunsysteem kunnen een tumor veroorzaken. Onder andere roken, het overmatig drinken van alcohol, overgewicht, weinig beweging, te veel in de zon zitten of genetische problemen kunnen een tumor veroorzaken. Daarnaast zijn er ook virussen die kunnen zorgen voor het ontstaan van een tumor. Dit kan het hepatitis B-virus bijvoorbeeld zijn. Bij kanker raakt er bij de deling van de cellen een cel beschadigd. Door een fout blijft deze cel zich delen en ontstaat er een klompje foute cellen dat je een gezwel noemt.

Symptomen

Wat de symptomen bij een tumor zijn hang af van het type tumor en de plaats waar deze zit in je lichaam. Bij een longtumor kan het zijn dat je veel moet hoesten, kortademig bent of borstpijn hebt. Sommige tumoren zullen helemaal geen symptomen veroorzaken. Toch zijn er enkele symptomen die vaak voorkomen als iemand een tumor heeft. Dit zijn onder andere moeheid, koorts, verminderde honger, nachtzweten en gewichtsverlies.

Hersentumor

Een ‘bekende’ tumor is de hersentumor. Een hersentumor bestaat in de meeste gevallen uit bindweefsel. Bindweefsel maakt deel uit van alle organen en beschermt deze en zorgt voor de vorm. Hoe en waardoor hersentumoren precies ontstaan is niet duidelijk. Erfelijke factoren zouden hierbij een rol spelen maar het is niet duidelijk in hoeverre dit van belang is. Ongezond eten, roken en veel alcohol hebben volgens onderzoekers geen invloed op het dan wel of niet krijgen van een hersentumor.

Behandeling

Hoe een tumor wordt behandeld hangt af van het type tumor, of de tumor een kankergezwel is of niet en waar de tumor in het lichaam zit. Wanneer de tumor niet meer groeit en het op een zogenaamde veilige plaats zit en geen invloed heeft op de functie van organen hoeft er geen behandeling nodig te zijn. Voor cosmetische redenen zullen dit soort tumoren vaak toch wel worden verwijderd. Gelijksoortige tumoren in de hersenen zullen worden verwijderd omdat ze op zo’n kwetsbare plaats zitten. Als een tumor kankerrijk is zijn er verschillende mogelijke behandelingsmethoden: chemotherapie, bestraling, een operatie of een combinatie van deze methoden. Als de tumor op één plaats zit in het lichaam zal er vaak voor worden gekozen om deze operatief te verwijderen.

Hedwig Kikkert