Een hersenbloeding, herseninfarct of een TIA. Je zal misschien denken: is dat niet allemaal hetzelfde? Nee, das is niet het geval. Een TIA is namelijk van voorbijgaande aard.

TIA staat voor Transcient Ischemic Attack en betekent in het Nederlands ongeveer hetzelfde als: een kortdurende verstopping van een bloedvat in de hersenen. Want dat is een TIA, een beroerte die weer voorbij gaat. Dit doet een TIA van een herseninfarct verschillen, bij een herseninfarct blijven de gevolgen namelijk zichtbaar. Bij een TIA gaan de verschijnselen die deze met zich mee brengt ook snel weg. Dit betekent niet dat ze niet ernstig zijn.

Hoe kort is kort?

Een TIA duurt meestal enkele minuten en gaat vaak niet langer dan twintig minuten door. In deze minuten heb je te maken met verschillende tijdelijke uitvalsverschijnselen. Deze uitvalsverschijnselen ontstaan omdat de bloedvoorziening naar een deel van de hersenen tijdelijk stokt. Zo kan het zijn dat je je arm of been niet meer kan bewegen, je plotseling te maken krijgt met ernstige hoofdpijn, je dubbel ziet of een scheefhangende mond hebt. Er zijn ook gevolgen die niet zo zichtbaar zijn. Je hebt dan moeite met je concentreren, bent vergeetachtig, kan slecht plannen en het zelfs zo zijn dat er een verandering in je gedrag of karaker optreedt. Als de uitvalverschijnselen langer dan 24 uur aanblijven heb je te maken met een beroerte.

Oorzaken

De oorzaken van een TIA zijn vaak slagaderverkalking of hartritemestoornissen. Bij slagaderverkalking zijn de slagaders vernauwd door zogenaamd plaque. Bij hartritmestoornissen heb je een onregelmatig hartritme, hierdoor kan er een stolseltje ontstaan. Door dit stolseltje of de kalk in je aders kan het bloed niet langer naar een gedeelte van je hersenen stromen. Dit gedeelte wordt dan tijdelijk afgesloten.

Eigenlijk is voor veel mensen een TIA een waarschuwing. Het kan namelijk een voorbode zijn van een beroerte. De gevolgen zullen dan wel blijvend zijn.

Sophie Moerland