Als je naar huisarts gaat is een van de meest uitgevoerde testjes het meten van je bloeddruk. De dokter doet een bandje om je arm, dat hij oppompt en leeg laat lopen. Daar krijg je de mededeling hoe hoog de bovendruk en hoe hoog de onderdruk is.

boven en onder: systolische en diastolische druk

De bloeddruk is een maat voor de druk die wordt uitgeoefend op onze vaten doordat het hart ons bloed door het lichaam pompt. De bloeddruk wordt uitgedrukt in een boven- en een onderdruk, ook wel systolische en diastolische druk genoemd.
De bovendruk is de druk die op de vaten wordt uitoefend wanneer het hart zich samen trekt. Op dit moment wordt er veel bloed door de slagaderen gestuurd, waardoor de druk op de vaten groter wordt. Wanneer het hart zich weer ontspant daalt de druk op de slagaders. Dit noemen we de onderdruk.
Wanneer we de bloeddruk opschrijven doen we het op de volgende manier: 120/80. Hierin is 120 de bovendruk en 80 de onderdruk.

bloeddruk schommelt

Onze bloeddruk schommelt heel veel. Vele factoren hebben een invloed op onze bloeddruk, zoals bijvoorbeeld lichaamsbeweging, lichaamshouding, angst, boosheid en stress. Onze leeftijd heeft ook effect op onze bloeddruk. Zo is bij kinderen een bloeddruk van 80/45 normaal en is een normale bloeddruk bij volwassenen 120/80. Bij bejaarden behoort een bloeddruk van 180/85 nog tot normaal.

Er bestaat geen vast punt voor een normale boven- en/of onderdruk. Het is sterk afhankelijk van de verdere gezondheidstoestand of een bepaalde bloeddruk-uitslag als normaal, danwel abnormaal beschouwd wordt.
Er zijn heel veel elementen van invloed op je bloeddruk. Roken en drinken, stress en slaap, overgewicht en lichaamsbeweging zijn daar enkele van.

Emmily Bueno De Mesquita