Zweet is een van de makkelijkste manieren om lichaamswarmte kwijt te raken op een warme dag. Het zweet op je huid verdampt en zo stoot je warmte af. Er zijn echter andere functies van zweet, bijvoorbeeld het versieren van iemand.

Vocht afvoeren

Over het hele lichaam bevinden zich zweetklieren die vocht afvoeren. Deze zweetklieren worden exocriene zweetklieren genoemd. Op het moment dat de lichaamstemperatuur te hoog wordt, zorgen deze klieren voor een laagje vocht op je huid. Dit vocht verdampt en daardoor neemt de lichaamstemperatuur, als het goed is, af. Ook als je aan het sporten bent, treden deze zweetklieren in werking.

Communicatie

Naast de exocriene zweetklieren, zijn er ook de apocriene zweetklieren. Deze scheiden geurstoffen af die gebruikt worden om mensen met elkaar te laten communiceren. Die communicatie vindt niet bewust plaats, maar heeft wel degelijk invloed. De neus neemt zogenoemde ‘feromonen’ waar en stuurt deze door naar een onderdeel van de hersenen, de hypofyse. Door het afscheiden van feromonen door de zweetklieren, zorgen we er onbewust voor dat iemand ons net even aantrekkelijker vindt. Of niet natuurlijk!

Emotie

Als je bang bent of erg boos dan begin je ook te zweten en veel meer en sneller dan bijvoorbeeld tijdens het sporten. In dit geval is zweet eigenlijk meer een gevolg dan een oorzaak. Het lichaam maakt adrenaline aan, waardoor de hartslag omhoog gaat en de ademhaling versnelt. Automatisch ga je dan ook meer zweten.

?

Paul Smit