Vrijwel iedereen kent iemand in zijn omgeving die een keer kanker heeft, had, of er in het ergste geval aan is overleden. Het fenomeen borstkanker komt in deze tijd steeds meer naar voren: statistieken vertellen ons dat tegen de tijd dat vrouwen 75 worden, 1 op de 10 al borstkanker heeft, of heeft gehad. Een uiterst veelvoorkomende soort kanker dus, maar wat houdt het allemaal in?

Borstkanker, de naam zegt het al, is een tumor in de borst van de vrouw of in het tepelgebied bij de man. De meest voorkomende variant (met 43%) is de tumor die zich in de melkgang naar de tepel bevindt (ductaal carcinoom in situ, DCIS). Soms bevindt het zich hoger, in de melkklieren zelf (lobulaire neoplasie). Dit soort tumor spreidt zich uit en is minder hard, en wordt daarom ook pas in een later stadium opgemerkt. Dit type tumor komt vaker bij vrouwen voor dat nog niet in de overgang is geweest.

Borstkanker is agressief wat betreft uitzaaiingen, het kan zich op twee manieren “voortplanten”. Manier een is via de lymfeklieren, dit komt ook het meest voor. Als dit gebeurt nestelt de nieuwe tumor zich meestal in de lymfeklieren in de oksels.
Nummer twee is via de bloedbaan en dit is de ernstigste versie. Via je bloedbaan kunnen de tumorcellen zich over het hele lichaam verspreiden, tot in de longen, baarmoeder of zelfs in de botten!

Wat zijn risicofactoren?
Statistieken vertellen ons dat de leeftijd de belangrijkste risicofactor is, samen met het geslacht. Vrouwen hebben nou eenmaal meer kans op borstkanker dan mannen. Alle vrouwen die de 40 gepasseerd zijn hebben een grotere kans dan jongere vrouwen.

Als je rookt, heb je 30% meer kans om borstkanker te ontwikkelen, meerokers hebben deze kans overigens niet en kunnen gewoon als niet-rokers gezien worden. Ook mensen die gerookt hebben maar voor hun 30e levensjaar gestopt zijn, kunnen als niet-roker gezien worden. Stoppen met roken helpt dus altijd! Ook als je pas op je 50e stopt na je hele leven als kettingroker geleefd te hebben.

BRCA1 en BRCA2 genen
Bij 5 tot 10% van de mensen met borstkanker speelt erfelijkheid een rol. Onlangs zijn er twee genen ontdekt: BRCA1 en BRCA2. BRCA staat voor BReast CAncer. De precieze werking laat ik hier even achterwege, maar in het kort gezegd repareert het het DNA als dat gebroken is (voor de kenners: het gen werkt samen met het p53-gen). Als een van deze genen dus defect is, door een mutatie, wordt gebroken DNA dus niet gerepareerd en kunnen “foute cellen” zich doordelen.
Kenmerkend voor het erfelijk voorkomen van borstkanker is het voorkomen van borstkanker op jonge leeftijd, bij meerdere familieleden in verschillende generaties, het tegelijkertijd optreden aan beide borsten en borstkanker bij mannen. De mutatie kan ook spontaan optreden bij een patiënt, waardoor deze kenmerken (nog) niet aanwezig zijn.
Het is nog onduidelijk bij hoeveel vrouwen deze mutatie voorkomt. Wel duidelijk is dat 20% van de vrouwen dat de mutatie draagt borstkanker ontwikkelt voor haar 40e, 51% voor hun 50e en maar liefst 87% voor hun 60e.
De draagster van dit gen heeft dus een veel grotere kans op het krijgen van borstkanker, maar ook bestaat er een 20% tot 60% grotere kans op eierstoktumoren, en een verhoogde kans op prostaatkanker bij mannen en baarmoederhalskanker bij vrouwen.

Wat kun je ertegen doen?
Als je niet wilt dat je je benen breekt, pas je altijd goed op waar je loopt en hoe je sport etc. Er is echter geen manier waarop je zeker bent dat je geen borstkanker krijgt! Je kunt hooguit de kans (overigens zeer erg) verkleinen dat je het krijgt.
De belangrijkste factor is het stoppen met roken. Dit verkleint de kans met 30%. Mocht dit niet zo goed lukken, dan is overstappen op een andere levensstijl ook geschikt. Een 10 jaar durend Japans onderzoek bewees dat het eten van veel soja een verminderde kans op borstkanker met zich meebrengt. Soja bevat isoflavonen, die in laboratoriumtests ook bewezen hebben dat ze het risico op borstkanker verkleinen. Het effect van het sojaleven is nog sterker te zien bij vrouwen die de menopauze al gehad hebben.

Ook wordt gedacht dat een gezonde leefwijze, wat elke dag fatsoenlijk sporten, niet roken, en mediterraan eten inhoudt, levensverlengend is. Mediterraan eten houdt in: veel noten, olijfolie, groenten, fruit en vis, maar weinig vlees en boter.

Tot slot
Het is voor vrouwen die voorbij de 40 zijn, zeer sterk aan te raden om elk jaar een keer naar de huisarts te gaan om daar een controle te laten uitvoeren. Bij een familie voorgeschiedenis van borstkanker of eierstokkanker, is het misschien wijs om te controleren of je drager bent van de BRCA1 of BRCA2 mutatie. Vrouwen en mannen die drager zijn moeten zich elke maand laten controleren.

Het gevaar van borstkanker wordt nog altijd zwaar onderschat. Tegenwoordig kun je je bij een bevolkingsscreening gratis laten onderzoeken. Natuurlijk moeten we ook niet vergeten dat tegenwoordig steeds meer vrouwen genezen van borstkanker; de overleving na tien jaar bedraagt inmiddels 70%.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

sup, borstkanker, lymfeklieren, borsten, tumor

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 11 reacties.
Op 10-07-2011 om 03:38 door
petra
Ik ben jonge vrouw van 45 jr , heb al aantal jaren last van cysten in beide borsten .. ik heb dat regelmatig laten onderzoeken , 26 juni 2011 heb ik mijn borsten weer na laten kijken omdat pijn in me borsten had... ik heb mammografie, echo , en punctie gehad , 7 juli 20 11 moest ik dan voor de uitslag bij de mamspoli zijn in delft ik kreeg die dag zo,n keiharde klap in me gezicht, ik kreeg te horen dat ze wat gevonden hadden wat erg lijkt op kwaadaardige tumor. om 100% zeker te zijn gaat de arts die ik 7juli 2011 heb gesproken maandag 11 juli 2011 met aantal artsen rond te tafel , 12 juli 2011 krijg ik de uitslag!! Ik ben l erg bang!! ik heb mijn moeder verloren aan kanker ik was toen 20 jr. de luidens weg die me moeder gehad heb wil ik echt niet!! ze zegen dat je positief moet blijven denken .. dat mensen dat zegen begrijp ik wel..... makkelijk is niet er gaat zoveel door me heen!
Op 15-01-2011 om 23:03 door
mimo
ik vind het ook nodig om vrouwen van af 30 jaar 00k de onderzoek voor borst kanker mag doen. want ik ben 33 jaar en ik zet te twifel mag ik de borst onderzoek ook doen
Op 15-01-2011 om 23:03 door
mimo
ik vind het ook nodig om vrouwen van af 30 jaar 00k de onderzoek voor borst kanker mag doen. want ik ben 33 jaar en ik zet te twifel mag ik de borst onderzoek ook doen
Op 13-10-2009 om 16:54 door
Fonteijn
Ik ben vandaag naar het ziekenhuis gegaan. Omdat ik kloven heb op mij borst. En een harde schijf zit op mijn tepel. Ook kwam er vocht uit. en dat hebben ze op een glasplaatje gedaan. Wie weet wat het kan zijn? Groetjes Toos
Op 01-01-2008 om 22:11 door
Sanne
Ookal ben ik nog een kind,
Ik vind kanker heel erg.
Mijn kennis heeft het meegemaakt.
Borstkanker was toen de ergste ziekte die ik kende.

Groetjes van Sanne

Toon reactie
Toon reactie
Op 06-07-2006 om 21:18 door
T. Snijders
Zes jaar geleden heb ik borstkanker gehad, ik heb borstamputatie gehad.
Ik was toen 63. Heb ook besraling en chemo gehad, ik heb toen medicijn gekregen namelijk Arimidex, dit moet ik nog gebruiken tot October 2006
Nu is mijn vraag wordt dan de kans niet groter dat de kanker terug komt, vind het eng om ermee te stoppen. Hoop op antwoord van jullie, alvast bedankt.
Wil nog even zeggen dat een zus van mij op 52jarige leeftijd aan borstkanker is overleden. Vriendelijke groeten, Truus.

Op 28-06-2006 om 22:50 door
suzanne kempers
mijn nichtje van 33 heefd borstkanker en is pas een borstamputatie bij haar gedaan ze woont in australie en ze gaat morgen onder de scan ze is de dochter van mijn zus en ze krijgt chemotherapie ze moet een half jaar in zo,n apartement blijven ze heefd uitzaaiingen is er nog hoop?ik heb er geen goed gevoel bij ben ik en mijn dochters nu ook risicogroep?
Op 01-02-2006 om 17:46 door
petra
Hallo
ik ben een vrouw die dit jaar in juli 40 woord
ik heb het berichtje over borstkanker gelezen
ik ben na het lezen over brstk wel met vragen blijven zitten
en hoop dat u mij veder kan helpen daar mee
ik ben mijn moeder aan borstk kwijt geraakt mijn moeder overleed toen ik 20 jaar was veder ben ik ook andere fam leden aan k kwijt geraakt

nu mijn vraag
om de
Brca 1 en Brca 2 genen te laten na kijken of ik draager ben van ....
moet ik dan naar huisarts/ of ziekhuis ik vind het zo belangrijk

en wat is DNA
wat is p53-gen
wat is foute cellen
ik wil er achter komen of ik dat heb!!

maar weet hoe en waar
ik loop zelf ook al een helle langetijd me cysten in me bijde borsten
nu heb ik in me rechter weer een grote cyaten zitten dat doet erg veel pijn!!

ik ben in brieven schijven niet zo goed
maar ik ook dat u mij wil helpen

of ik foute cellen en Brca 1 of Brca 2 genen heb p53-gen enz
alls wat mij er mee zou kunnen helpen er achter te komen

lieve groetjes v petra

Op 03-01-2006 om 16:20 door
Anoniem
Ik ben zelf draagster van het BRCA2-gen. Mijn oncoloog-internist zegt dat roken de kans op het krijgen van borstkanker niet verhoogd, althans dat is nog niet aangetoond. Een verhoging van het krijgen van o.a. longkanker is wel aangetoond.