De term bloedarmoede kan misleidend zijn. Het betekent namelijk niet dat je onvoldoende bloed in je lichaam hebt, maar dat je te weinig rode bloedcellen in je bloed hebt zitten. Dit zorgt voor verschillende klachten.

De officiële naam voor bloedarmoede is anemie. Bloedarmoede betekent dat je te weinig rode bloedcellen in je bloed zitten of dat de rode bloedcellen niet goed werken. In deze rode bloedcellen zit hemoglobine (Hb). Hemoglobine is een stofje in je bloed wat zuurstof vervoert. Deze zuurstof wordt naar al je spieren en organen getransporteerd zodat deze kunnen functioneren. Als je last hebt van bloedarmoede wordt er minder zuurstof vervoerd dan normaal. Bij een man spreek je van bloedarmoede wanneer het hemoglobinegehalte lager is dan 8,1 minimol, bij een vrouw is deze lager dan 7,5 minimol.

De diagnose bloedarmoede kan worden vastgesteld na bloedonderzoek. Het zijn vaak mensen die bij de dokter komen met moeheidsverschijnselen bij wie anemie wordt vastgesteld. Je kan naast moeheid je zwak en duizelig voelen. Bij inspanningen ben je sneller kortademig daarnaast kunnen klachten als hartkloppingen, transpiratie, gevoel van flauwvallen, hoofdpijn en oorsuizen optreden. Als het hemoglobinegehalte heel erg verminderd is, dan zul je zelfs bleek worden.

Ontstaan

Er zijn verschillende oorzaken van bloedarmoede. Een van de meest voorkomende oorzaken is een tekort aan ijzer. IJzer is namelijk de belangrijkste bouwsteen van hemoglobine. Een ijzertekort kan ontstaan als je simpelweg te weinig ijzer binnenkrijgt via je voeding, hier kunnen bijvoorbeeld vegetariërs last van hebben. Er zit namelijk een hoop ijzer in onder andere vlees en vis. Het kan ook zo zijn dat je meer ijzer nodig hebt dan normaal, maar je deze niet binnenkrijgt. Dit kan het geval zijn bij kinderen die in de groei zijn of bij vrouwen tijdens hun zwangerschap. Als je zwanger bent heeft je lichaam namelijk extra zuurstof nodig. Je lichaam maakt daarom extra bloed aan. De verhouding bloedplasma en rode bloedcellen verandert dan. Daarnaast kan er een ijzertekort ontstaan als je veel bloed hebt verloren. Dit kan na een operatie of bevalling zijn of als een vrouw een lange periode heftig ongesteld is. Ten slotte kan er ook een verminderde opname van ijzer in de darmen zijn, dit wordt veroorzaakt door een ziekte van de maag of de darmen.

Er zijn nog andere oorzaken van bloedarmoede. Een gebrek aan vitamine B12 of foliumzuur kan anemie veroorzaken. Je krijgt te weinig B12 binnen als je bijvoorbeeld een lange tijd geen dierlijke producten binnenkrijgt. Maar het kan ook zijn dat je lichaam door een ziekte van de maag of de darmen te weinig vitamine B12 opneemt. Een gebrek aan foliumzuur komt vaak door een streng dieet of verminderde eetlust. Foliumzuur zit onder andere in verse groenten, fruit, aardappelen, volkoren producten en zuivel.

Ten slotte is het mogelijk dat een chronische ziekte zoals reuma, kanker of infecties die zich herhalen de aanmaak van hemoglobine verstoort. Daarnaast kan een erfelijke afwijking van het hemoglobine, bloedarmoede veroorzaken. Afwijkingen zijn bijvoorbeeld sikkelziekte en thalassemie. De rode bloedcellen kunnen dan minder zuurstof vervoeren, ook worden deze sneller afgebroken.

Hoe bloedarmoede wordt behandeld hangt af van wat de oorzaak hiervan is. Als je ernstige bloedarmoede hebt zul je doormiddel van een bloedtransfusie extra rode bloedcellen krijgen. In andere gevallen zal er per persoon worden gekeken wat de beste behandeling is. Heb je bijvoorbeeld bloedarmoede als gevolg van bloedverlies tijdens je menstruatie, dan zul je de anticonceptiepil krijgen om het bloedverlies te verminderen. Als je door een opnamestoornis te weinig vitamine B12 binnekrijgt zal dit per injectie worden toegediend.

Sophie Moerland