Iedereen wilt het wel, een lekker, gezond bruin kleurtje in de zomer. We trekken dan ook massaal naar het strand om dat te krijgen. Ik doe dat ook met mijn vrienden. Na een weekje strand bekijk ik trots het resultaat, totdat ik naar mijn vrienden kijk. Waarom zijn zij na diezelfde week strand toch zoveel bruiner dan ik? Ik heb toch zeker net zoveel, als niet meer in de zon gelegen. Hoe komt het toch dat niet iedereen even snel bruin wordt?

De huid
Om dit te begrijpen is het belangrijk wat over de samenstelling van de huid te weten.
De menselijke huid is samengesteld uit twee lagen. De bovenste laag wordt ook wel de opperhuid (epidermis) genoemd en de onderste laag de lederhuid (dermis). De opperhuid bestaat zelf dan ook weer uit 5 verschillende lagen. In de diepste laag van de opperhuid, de laag die het dichtst bij de lederhuid ligt, bevindt zich een bepaald type cellen (melanocyten genaamd) die een grote rol spelen in (het veranderen van) de huidskleur van de mens.

Bruiner worden
Deze diep in de huid gelegen cellen maken bruin pigmentkorrels aan (die melanine worden genoemd). Wanneer deze pigmentkorrels gemaakt zijn, worden ze naar andere cellen in de bovenste laag van de huid getransporteerd.
De pigmentkorrels verzamelen zich aan die kant van de cel, waar de zon op schijnt. De reden hiervan is dat het pigment de DNA in de celkern beschermt tegen de zon. De UV-stralen van de zon kunnen de volgorde van het DNA veranderen, waardoor bepaalde ziektes, zoals kanker, kunnen ontstaan. Het schadelijke effect van de zon wordt verminderd door de pigmentkorrels. Wanneer je vaker blootgesteld wordt aan UV-stralen wordt dan ook meer pigment aangemaakt. Hierdoor wordt je ook bruiner van zonnen.

De snelheid waarmee iemand bruiner wordt hangt af van:

  • de snelheid waarmee het pigment wordt gemaakt in de cellen.
  • de snelheid waarmee de pigmentkorrels van de diepste laag in de huid naar de bovenste laag van de huid worden getransporteerd.

Niet overal in het lichaam zijn evenveel van deze melanocyten. Aan de binnenkant van de armen en op je handpalmen heb je bijvoorbeeld veel minder van deze cellen dan op je gezicht of de bovenzijde van je handen. Hierdoor komt het dat je handpalmen vaak minder bruin zijn dan de bovenkant van je handen.

Andere factoren
Naast de melanocyten zijn ook twee andere factoren van belang voor de kleur van de huid:

  • De hoeveelheid caroteen in de huid. Caroteen is een stof die zich in de huid bevindt en een oranje-achtige kleur heeft. Hoe meer caroteen zich in je huid bevindt, des te meer oranje wordt je huid.
  • Je bloedvaten. Wanneer je het warm hebt, verwijden je bloedvaten. Hierdoor kan er meer bloed door je bloedvaten stromen en liggen de vaten ook meer aan de oppervlakte van de huid. Zo kan je lichaam meer warmte afgeven aan de omgeving en door de grotere hoeveelheid bloed die door je lichaam stroomt, krijgt je huid een wat roder kleurtje.
    Dit werkt ook andersom. Wanneer je het koud hebt, vernauwen je bloedvaten zich, waardoor er minder bloed door je vaten loopt. Je krijgt dan vaak een wat bleker, soms zelf blauwig kleurtje.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

pigmentkorrels, vaten, bruiner, laag, kleurtje

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 33 reacties.
Toon reactie
Op 23-04-2014 om 12:26 door
dombow
hallo ik ben dom en weet niet hoe ik mijn kont weer normaal kan krijgen HELP
Op 23-04-2014 om 12:17 door
eva
mij reed is bruin hoe haal je dat van af
Op 23-04-2014 om 11:50 door
sukel
hallo ik ben sukel en wil wetten hoe mij tieten en mijn kond bruin worden sonder dat ik onders de zonnenbankt zit HELP
Op 23-04-2014 om 11:45 door
pien
ik ben al zwart zat (poep)
Op 23-04-2014 om 11:45 door
kontje
mijn kont is niet bruin hoe krijg je hem bruin ?????????
Op 09-11-2012 om 11:38 door
nick
ik ben demi ik zit op be fair c3
Toon reactie
Toon reactie
Op 07-02-2011 om 16:21 door
Henkie de tank
jaa ik ben zoo wit als maar kan
Toon reactie
Op 13-06-2010 om 22:47 door
matthijs
als ik ffe in de zon zit verbrand ik helemaal en als ik zonnebrand smeert dan wordt ik niet bruin en ook niet verbrand. hebben jullie tips alvast bedeankt
Op 25-05-2010 om 09:42 door
cindy
kijk ik ben beetje donker bruin hoe word ik licht bruin
Toon reactie
Op 20-01-2010 om 18:32 door
Selina
Het is zo bij mij ook al lig ik de hele dag in de zon wordt ik niet bruin!! Hebben jullie tips?? Alvast bedankt ... Selina
Toon reactie
Op 08-05-2009 om 12:40 door
Jurmin
Toon reactie
Toon reactie
Op 30-09-2008 om 17:27 door
banaan
k ben bruin maar ik kan niet echt tegen de zon, niet dat ik verbrand ofzo maar ik heb er wel last van, ik hoef geen zonnebrandcreme zeggen ze. hoe kan dat nou weer?
Toon reactie
Toon reactie
Op 08-06-2008 om 20:31 door
Anoniem
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 22-11-2007 om 10:32 door
iiraa
hoe word de huid dan thuis????
Toon reactie
Op 04-09-2007 om 15:51 door
Rosa goossens
Ik heb het gelezen en snap het allemaal wel.
alleen stel ik nu de vraag : Kan je ook doordat je zeg meer van een of ander voedsel eet meer bruiner worden, of bladeren op je arm smeren of olie ofzoiets, zijn er truckjes om snel bruiner te worden want ik ben heel erg bleek en heb ook rood haar en zie toch veel mensen met bruine armen en benen die ook rood haar hebben, dus vandaar mijn vraag want ik zit er best wel mee.
Groetjes

Op 05-08-2007 om 17:57 door
Filip Aren
Goeiedag
Mijn naam is namelijk Filip en heb altijd een beetje een complex over mijn kleur, ik heb een te wit vel vind ik, en daarom probeer ik me zoveel mogelijk blood te stellen aan de zon, maar het typish bruine kleurtje wil maar niet komen, ookal lig ik er 4 a 5 uur in, gewoon mijn buik durft rap bruin te komen, maar dat is het al, daarom neem ik nu zo'n speciale pillen met bruinpigmenten, maar ik denk ook niet dat dit veel help. Heb je soms een oplossing voor mij, zodat ik toch eens een mooi bruin kleurtje heb. Maar geleidelijk aan wordt het beter denk ik.

Benoit

Toon reactie
Toon reactie
Op 11-06-2006 om 22:07 door
jeromi
ik ben een beetje wit en ik wil graag bruin worden dat kan dus gewoon maar je moet het alleen ff opbouwen zeg maar heb ik begrepen? zou ik zeg maar zo bruin kunnen worden als een spanjaard ofzo iets anders... maar ik wel bruin worden alleen ik moet ff tijd geven?