HATSJOEEEEH!!! Weer een nies die gewoon pijn doet in je keel! Het duurt nu al een hele dag en je begint er hoofdpijn van te krijgen. Naast het niezen loopt je neus vol en praat je raar. Iedereen kan het aan je zien en zelfs horen: je bent snipverkouden. Maar waarom praat je raar dan?

Verkoudheid is een zeer onschuldige aandoening aan je keel en neusholte. Het wordt veroorzaakt door een van de ongeveer 200 bekende verkoudheidsvirussen, waarvan het rhinovirus het bekendste is. Rhino heeft zoals het al laat vermoeden, inderdaad iets met het Engelse ‘rhino’ te maken, wat neushoorn betekent. Rhino is Grieks voor ‘neus’. Er zijn meer dan 100 rhinovirussen bekend.

Verloop
Verkoudheid begint, meestal 3 dagen na besmetting, met een verstopte loopneus, hoesten, niezen en hoofdpijn. Na verloop van tijd begint het slijm in je neus te zakken, en zakt het je keel in. Je stembanden worden dan soms overspoeld met “slechte” virussen, waardoor je stembanden kunnen gaan ontsteken. Zodra het ontstoken is, merk je dat aan je stem: je wordt hees. Het voordeel van hees worden is wel dat je weet dat je verkoudheid snel over zal zijn.

Als het fout gaat…
Een simpele verkoudheid kan bij sommige mensen uitmonden in bijvoorbeeld een voorhoofdsholte ontsteking. Vooral kinderen, ouderen en mensen met verminderde weerstand (zoals mensen met AIDS) lopen het risico dat de verkoudheid zich omzet in een meer ernstige aandoening, zoals een longontsteking. Het is echter wel aangetoond dat voor gewone gezonde mensen de verkoudheid een dag minder duurt als je 4 sinaasappels op een dag eet.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

niezen, neus, verkoudheid, rhino, stembanden

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 9 reacties.
Toon reactie
Op 22-05-2008 om 14:43 door
Anoniem
Toon reactie
Op 12-03-2008 om 11:07 door
kylie
hoi ik ben kylie
ik ben 13 jaar
ik vind je echt dom !!

Op 01-08-2007 om 13:15 door
anoniem
hallo,ik ben romy sillessen.
Mijn moeder, is wel eens verkouden, maar dan ligt ze met een snotneus en koorts in bed. Maar nu is het anders, ik maak me zorgen en ik vraag me af of het terecht is. Ze heeft het heel erg benauwd en is haar stem kwijt, soms kan ze opeens helemaal niets meer zeggen en komen er benauwde piepjes uit haar keel. Doordat mijn tante ernstige longklachten heeft, de zus van mijn moeder, ben ik bang dat mijn moeder ook zoiets heeft. Ik heb laatst gehoord over een tumor op de stembanden, maar ik durf het aan niemand te vertellen/vragen wat daarvan precies de symptonen zijn. Ik maak me echt heel veel zorgen over mijn moeder, ze is onderhand alles wat ik nog heb!
ik hoop dat u mij kan helpen, maar ik wil liever niet dat dit bericht gepubliceert word op de site.

vriendelijke groet !

Op 03-07-2006 om 11:08 door
Anoniem
Wij zijn verkouden en hebben over twee dagen een zeer belangrijke musical waar ons solo lied in voor komt wat nu te doen weet iemand hulpmiddelen?
Op 11-05-2006 om 22:11 door
lisanne
Ik heb een half jaar gelden Pfeiffer gehad. Ik dacht er helemaal van af te zijn. Nu heb ik pas keelontsteking gehad. Mijn stem ben ik nu helemaal kwijt. Kan het een met het ander samenhangen????
Groet Lisanne

Toon reactie
Toon reactie