Je kent het wel. Je zit rustig in de trein een krantje te lezen, begint er naast je iemand opeens ontzettend hoesten. Dan is het hek van de dam. Het gehoest blijft maar doorgaan en jij begint je er steeds meer aan te ergeren. Maar vaak kan diegene er niets aan doen. Want hoesten, dat kan je in de meeste gevallen niet stoppen.

Hoesten is een reactie van je lichaam waarmee je irriterend slijm en vreemde stoffen uit je luchtpijp en de bovenste delen van je luchtwegen verwijdert. Door te hoesten zorgt je lichaam er dus voor dat je luchtwegen worden gereinigd.

Oorzaken

Bij het hoesten zorgt je lichaam er eigenlijk voor dat je slijmvlies wordt gereinigd. De binnenkant van je luchtwegen is namelijk bekleed met slijmvlies, als dit geïrriteerd raakt ga je hoesten. Er zijn een hoop verschillende oorzaken die een hoest kunnen veroorzaken. De irritatie van het slijmvlies kan komen door rook, stof of chemische stoffen. Door de enorme kracht waarmee de lucht vanuit je longen wordt geduwd komt het irriterende materiaal naar buiten. Daarnaast kunnen ernstige spanningen, overgevoeligheid voor een stof of bepaalde geneesmiddelen voor een hoop gehoest zorgen. Er zijn ook verschillende aandoeningen die hoesten veroorzaken. Dit kan een verkoudheid, griep, keel- of longontsteking zijn.

Soorten

Er kunnen twee typen hoest worden onderscheiden: een productieve en een niet-productieve hoest. Bij een productieve hoest komt er een hoop slijm mee. Door te hoesten zorg je ervoor dat de slijm verdwijnt en de ademhaling beter gaat. Soms zit het slijm vast of is het heel erg taai, dan spreek je van een vastzittende hoest.

De niet-productieve hoest is een kriebel-, prikkel- of droge hoest. Hier wordt er geen slijm opgehoest. Deze hoest is een irritatie van de keel- en luchtwegen en kan worden veroorzaakt door roken, stoffige ruimtes, slecht geventileerde kamers, airconditioning en soms zijn het bepaalde stoffen in de lucht. Door te hoesten houd je de hoest juist in stand.

Je hoest natuurlijk niet alleen om een irritatie te verhelpen, het is ook belangrijk om ziektes te voorkomen. Als je niet hoest blijven de ongewenste stoffen namelijk in je lichaam zitten en kunnen ze bijvoorbeeld een longontsteking veroorzaken. Hoesten heeft feitelijk dezelfde functie als de kleine haartjes in de neus, deze zorgen er ook voor dat zogenaamde indringers niet je lichaam binnendringen. Doormiddel van hoesten zorg je ervoor dat deze indringers alsnog niet binnenkomen.

Sophie Moerland