In je dromen kunnen de vreemdste dingen gebeuren. Zo kan je wakker worden en je herinneren dat je in je droom een wereldberoemde concertpianist was, terwijl je normaal geen noot kan lezen. Niet iedereen weet of hij heeft gedroomd. Dromen alle mensen wel? En waar komen die dromen vandaan?

Slaap
Je slaap bestaat uit meerdere onderdelen. Een nacht slaap bestaat uit ongeveer vier á vijf cycli en in elke cyclus worden vijf verschillende stadia van slaap doorlopen. De eerste vier fasen hiervan bestaan uit de zogenaamde non-REM slaap en de vijfde fase wordt ook wel de REM slaap genoemd. REM staat voor: Rapid Eye Movement, dus snelle oogbewegingen.
fysiek en mentaal herstel Tijdens de eerste vier stadia van je slaap, daalt je hersenactiviteit. In het derde en vierde stadium is de hersenactiviteit het laagst en deze stadia worden dan ook wel de diepe slaap genoemd. Het is vooral in deze stadia dat je geestelijk en lichamelijk herstelt. In het vijfde stadium van je slaap stijgt je hersenactiviteit echter weer tot ongeveer hetzelfde niveau dat je hebt wanneer je wakker bent. Hierbij gaan ook je ogen snel op en neer bewegen en kan het ook zijn dat je, onwillekeurige bewegingen maakt. Hier komt ook de naam Rapid Eye Movement vandaan.
Naarmate je langer slaapt, wordt de hoeveelheid diepe slaap kleiner en de hoeveelheid REM slaap groter: 80 tot 90 procent van de diepe slaap vindt plaats in de eerste twee of drie cycli. De hoeveelheid REM-slaap neemt per cyclus steeds meer toe.
Het verschil tussen kort- en langslapers zit dan ook in de hoeveelheid REM-slaap. Wanneer je vijf uur slaapt, heb je net zoveel diepe slaap als wanneer je tien uur slaapt.
In totaal is 25 procent van je slaap REM-slaap.

Dromen
Dromen kunnen tijdens de eerste vier stadia van je slaap ontstaan, maar je droomt vooral tijdens je REM slaap. Het verschil hierin is dat dromen tijdens een van de eerste vier fasen meestal niet worden onthouden. Zoals is genoemd stijgt in de vijfde fase van de slaap de hersenactiviteit weer. Een gedeelte van de hersenen sturen dan ongeveer eens in de 90 minuten elektrische impulsen naar de rest van de hersenen. Deze impulsen gebeuren geheel willekeurig. Een ander deel van de hersenen heeft als taak om deze gegevens te interpreteren. Hoe deze willekeurige signalen geïnterpreteerd worden kan toch iets over iemand zeggen. De hersenen zoeken namelijk naar een betekenis voor signalen, die in feite geen bijzondere betekenis hebben. De betekenis wordt dan gezocht in de informatie die je in je hoofd hebt opgeslagen. Hierdoor komt het voor dat de gebeurtenissen of problemen waar iemand op dat moment erg mee bezig is, ook in dromen voorkomen.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

slaap, dromen, rem, stadia, hersenactiviteit

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 14 reacties.
Toon reactie
Op 28-01-2015 om 14:33 door
bomembesysept
Op 28-01-2015 om 14:33 door
bomembesysept
Op 23-08-2012 om 23:56 door
Yasmin
Meetup Groningen: 19 januari 2011 Op wovgadanseond 19 januari 2011 zal er bij ons een WordPress Meetup plaats vinden. Mocht je interesse hebben om te komen, zet deze datum in je agenda. Laat ook een
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 01-10-2007 om 16:10 door
sex
dromen vint ik sex en niet normaal.
Op 26-02-2007 om 18:18 door
sarah
Toon reactie
Op 19-09-2006 om 19:05 door
pirtie
ik vind het suoer van jul egt pevect ik kan zo ieds egt niet doe
Op 21-07-2006 om 17:23 door
ayla
soms als ik droom komen soms stukken dromen in het echte leven voor hoe kan dat
Toon reactie
Toon reactie