Een voordurende pijn in je bovenbuik. Met behulp van een kijkonderzoek ontdekt de arts dat je last van een maagzweer hebt. Een zweer in je maag?

Als je last hebt van een maagzweer dan zit er een soort van wondje in het slijmvlies van de maag. In de meeste gevallen zit dit zweertje bij de uitgang van de maag, bij het begin van de twaalfvingerige darm. Het kan ook zijn dat de zweer echt in de maag zit.

Een maagzweer ontstaat niet zomaar. Deze wordt vaak veroorzaakt door de Helicobacter pylore. Dit is een bacterie in het maagvlies die zich thuis voelt in de zure omgeving van de maag. Veel mensen dragen deze bacterie bij zich. In combinatie met stress en veel roken kan een maagzweer ontstaan.

Mensen worden vaak in hun kinderjaren besmet met Helicobacter pylori. Omstandigheden die de kans op besmetting vergroten zijn een klein huis of een gebrekkige hygiëne. Deze omstandigheden waren er vaker tientallen jaren met het gevolg dat meer ouderen besmet zijn geraakt met de bacterie dan jongeren van deze tijd.

Andere oorzaken van een maagzweer zijn het gebruik van bepaalde pijnstillers. Dit kunnen ibuprofen, diclofenac of bepaalde bloedverdunners zijn. Deze kunnen het maagslijmvlies irriteren en kwetsbaar maken. Als je veel rookt of alcohol drinkt kan de aanmaak van maagzuur worden gestimuleerd en het maagslijmvlies gaan irriteren. De pijn die door een maagzweer wordt veroorzaakt is vaak ’s nachts het ergst.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:


Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 4 reacties.
Op 19-02-2018 om 13:34 door
bomembesysept
Op 23-09-2011 om 05:29 door
Lorraine
Superb information here, ol'e chap; keep burning the mnidight oil.
Toon reactie
Op 31-08-2011 om 14:33 door
dini ridderstap
hallo, mijn hius arts zij tegen mij, dat ik een kalkknobeltje onder mijn hersens heb,een andere zeg,het is een kisten, een andere zeg, het is een toemor.de laaste heb ik zelf gelezen in mijn medicedossier dat het een toemor is.hoe kan ik weten wat die sintomen zijn?