Ademhalen: eigenlijk sta ik er nooit bij stil hoe ik dat nou doe. Mensen halen ongeveer twaalf tot vijftien keer per minuut adem en we hoeven daar gelukkig niet over na te denken. Maar als je gaat letten op je ademhaling, merk je dat er wel verschillende manieren zijn om adem te halen. Welke van deze manieren kan je nou het beste gebruiken, en wanneer gebruik je dan de andere technieken?

Er zijn twee verschillende manieren om adem te halen, met je buik en met je borst.

De technieken
Bij borstademhaling trekken de spieren tussen je ribben samen. Door deze contractie gaat de borstkas omhoog en wordt groter, waardoor er lucht in de longen wordt gezogen. Tijdens het ademhalen kan je ook de borst naar voren en omhoog zien bewegen.

Bij buikademhaling gaat je middenrif naar beneden, zodat de ruimte in je borstholte groter wordt en er lucht in de longen gezogen wordt. Bij deze manier van ademhalen zet je buik een beetje uit, omdat je organen naar voren worden gedrukt.

Normaal gesproken gebruik je, wanneer je ontspannen bent, de buikademhaling. Bij inspanning daarentegen gebruik je vaak behalve je buikademhaling ook je borstademhaling, om zo een zo groot mogelijk longvolume te krijgen en zoveel mogelijk lucht in te ademen.

Borst- en buikademhaling met elkaar vergeleken
Er zijn een aantal verschillen tussen beide vormen van ademhaling.

  • Borstademhaling kost meer energie dan buikademhaling. Dit komt doordat je voor zowel het inademen als het uitademen spieren aan moet spannen, terwijl je bij buikademhaling alleen spieren aanspant tijdens het uitademen.
  • Bovendien werkt buikademhaling kalmerend en vermindert het stress. Wanneer je last hebt van stress of gespannen bent, ga je korter en minder diep ademhalen. Hierbij gebruik je vooral je borstademhaling. Wanneer je dan op buikademhaling over gaat, ga je vanzelf rustiger en ook dieper ademhalen. Hierdoor ga je je vanzelf ontspannen.

Over het algemaan is buikademhaling dus beter: het kost minder energie en werkt ontspannend. Tijdens het sporten is het wel belangrijk om ook je borstademhaling te gebruiken.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

buikademhaling, borstademhaling, buik, middenrif, gezogen

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 30 reacties.
Op 27-07-2015 om 23:04 door
bomembesysept
Hai ik heet asraf ik zit op kickboxen maar als ik een wedstrijd speel en ik bijvoorbeeld 1 min pauze heb hoe kan ik van het hijgen weer heel rustig ademhalen om weer verder te gaan.
Toon reactie
Toon reactie
Op 12-06-2012 om 14:58 door
Me
Hallo!, ik heb last van hyperventilatie en ben zojuist naar de Fysio geweest. Daar wordt mij weer verteld dat buikademhaling niet perse beter is en het beter is om via je borstkas te ademen.
Op 12-01-2012 om 20:22 door
ina
hallo m ik wil je graag een raad geven probeer als je hyperventilatie heb naar het ziekenhuis te gaan ik heb zelf 25 jaar gelopen met het idee hyperventilatie volgens de dokters maar nu schijnt het dat ik last van hartritme stoornis te hebben heb ik 25 jaar mee gelopen nu de laaste 3 jaar gaat het beter met me heb er medicijnen voor wil je niet bang maken want het kan geen kwaad maar er zijn medicijnen voor vandaar nou veel sterkte nog gr ina
Toon reactie
Toon reactie
Op 04-02-2010 om 19:17 door
Steve Rijmen
hallo, ik speel fluit en heb ook een vraagje ivm buikademhaling Omdat ik steevast veel 'te hoog' adem probeer ik erop te letten dat ik 'met de buik adem' terwijl ik fluit speel, maar nu krijg ik als reactie van mijn fluitleraar 'dat ik mijn buik niet zo moet uitsteken, dat je de lucht immers niet inademt in de buik'! Nu begrijp ik het echt niet meer... misschien moet ik het uitzetten van de buik meer proberen voelen als een 'gevolg' van de inademing? Volgens hem kan je zelfs inademen met ingetrokken buik omdat je de buik bij inademen in principe niet nodig hebt... groetjes Steve
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie