Schildklier klinkt wat raar, alsof het je tegen iets beschermt. In het Engels (soms zelfs in het Nederlands) wordt het ook een thyroid genoemd. Dit komt van het Griekse woord thyreos/thureos, wat schild betekent! De ‘ontdekker’ van de schildklier vernoemde het naar een dergelijk Grieks schild, omdat hij er die vorm in herkende.

Aan de voorkant van je hals, tegen de luchtpijp aan, kun je je schildklier vinden. Hij ligt net onder je adamsappel. Het zijn twee kwabben die tegen je luchtpijp aan genesteld zijn. Een gezonde schildklier kun je ook niet zien of voelen. Een klier zorgt voor de productie of transport van stoffen in je lichaam, bij de schildklier gaat het om hormonen die geproduceerd worden. Het is een endocriene klier, wat wil zeggen dat het enkel hormonen afscheid voor in je lichaam zelf. In tegenstelling tot bijvoorbeeld zweetklieren die zweet uitscheiden buiten het lichaam.

De hoofdfunctie is het produceren van de drie schildklierhormonen thyroxine (of T4), trijodothyronine(of T3) en calcitonine. Uit jodium en tyrosine (een aminozuur) wordt het belangrijke T4 gemaakt. Een tekort aan jodium kan dan ook leiden tot een vergroting van de schildklier. Daarom wordt er ook vaak jodium toegevoegd aan bijvoorbeeld keukenzout.

Deze schildklierhormonen hebben een belangrijke rol bij de groei en stofwisseling van een mens. Zo hebben ze bijvoorbeeld invloed op de bouw en afbraak van vetten en de groei van je zenuwstelsel. Als er dus iets mis gaat met je schildklier heeft dat verschilllende en verregaande gevolgen. Toch maar goed dat de schildklier ons beschermt daartegen.

Robert Buurman