Naast het hart, de nieren, de longen en ga zo maar verder, beschikken wij over nog een orgaan, de lever. Het grootste deel zit aan de rechterkant waarvan de punt boven in de buik zit, net onder je middenrif. Onze lever is qua vorm te vergelijken met een taartpunt van wel 1,5 kilo en is een van onze belangrijkste organen.

De lever

De lever bestaat niet simpelweg uit een stuk dat het doet of niet doet, maar bestaat uit maar liefst acht delen die elk alle leverfuncties bezitten. Nou kan het zo zijn dat je lever niet optimaal werkt waardoor er een transplantatie moet plaatsvinden. In zo’n geval kun je genoeg hebben aan een van de acht delen van een goedwerkende lever. Dit deel kan dan weer uitgroeien tot een hele lever. Je kunt dit het beste vergelijken met een boom. Wanneer je een tak opnieuw in de grond poot, groeit deze uit tot een nieuwe boom.

Functie van de lever

Onze lever is niet te verwaarlozen want ze heeft verschillende belangrijke functies. Zo is de lever vooral belangrijk voor de productie van belangrijke eiwitten, energie en brandstoffen waarvoor het tevens als opslagplaats dient. Niet minder belangrijk is dat onze lever een grote rol speelt bij de verwerking en afvoer van afvalstoffen. Zonder een goede lever kan het lichaam dus onmogelijk goed functioneren.

Productie van eiwitten

De lever is de belangrijkste producent van eiwitten in het lichaam. Eiwitten zijn belangrijke stoffen omdat ze onder andere gebruikt worden voor de opbouw van weefsel, zoals dat van onze spieren. Ook worden eiwitten gebruikt voor het transport van allerlei stoffen in ons lichaam en zijn ze betrokken bij het regelen van allerlei chemische reacties. Zo kan bijvoorbeeld een tekort aan zogenaamde stollingseiwitten lijden tot problemen bij onze bloedstolling. Daarnaast fungeren eiwitten als een soort van boodschappers binnen het lichaam en zijn ze betrokken bij eigenlijk al onze organen. Werkt de lever bijvoorbeeld niet goed waardoor er minder of geen eiwitten worden geproduceerd om al die belangrijke taken uit te voeren, merken we dat terug in een heel scala aan kwalen, bijvoorbeeld in onze nieren. Ook die kwalen waarbij je misschien niet zo snel denkt aan een defecte lever.

Productie en opslag van energie en brandstoffen

Vetten en suikers (glucose) zijn de belangrijkste brandstoffen voor het lichaam. Een lichaam heeft constant brandstof nodig voor warmteproductie, het goed laten verlopen van chemische processen en voor de opbouw en vervanging van weefsels. De lever zorgt ervoor dat vetten en suikers die we binnenkrijgen uit voeding ook daadwerkelijk wordt omgezet in brandstof. Verder dient de lever zoals gezegd als opslagplaats voor energievoorraden. Deze voorraden kunnen worden gebruikt op het moment dat er onvoldoende brandstof uit bijvoorbeeld het eten beschikbaar is, zoals tijdens de slaap of bij langdurig vasten. Als de lever door een leverziekte niet goed werkt kan het zijn dat de energievoorziening naar de lichaamscellen in gevaar komt. Dit kan leiden tot een lage bloedsuikerspiegel of slechte groei.

Verwerking en afvoer van afvalstoffen

Het lichaam produceert veel afvalstoffen en ook hier heeft de lever een belangrijke functie. De lever filtert namelijk afvalstoffen uit het bloed die door andere delen van het lichaam zijn geproduceerd. Een voorbeeld hiervan is melkzuur, dit ontstaat bij verbranding in de spieren. De lever kan afvalstoffen omzetten tot niet-schadelijke stoffen of stoffen die in het lichaam kunnen worden hergebruikt. Ook kunnen via de lever en de gal afvalstoffen direct naar de darm worden afgevoerd en uitgescheiden. Een voorbeeld hiervan is cholesterol.

In het geval van ernstige leverziekten kunnen afvalstoffen zich ophopen in het lichaam. Een voorbeeld hiervan is bilirubine. Dit is een afvalproduct van hemoglobine, de rode bloedkleurstof. Bij leverziekten ontstaat vaak een ophoping van bilirubine in het bloed. Bilirubine heeft een gele kleur. Vandaar dat patiënten met een leverziekte vaak geel zien (icterus).

Linda Corporán