Het lichaam bezit veel verschillende soorten reflexen. Deze reflexen zorgen er voor dat wanneer je je vinger brandt, deze automatisch terug getrokken wordt zonder dat je er over na hoeft te denken. Dit zou alleen maar tijd kosten.

Dit geldt ook voor je kniereflex. De kniereflex zorgt ervoor dat je stabiel blijft staan zonder dat je daar bij na hoeft te denken.

Zo werkt het

Je bent vast wel eens bij de dokter geweest en dat hij dan je kniereflex testte. De dokter slaat dan met een hamertje op je knie wat als gevolg heeft dat je onderbeen naar voren schiet.

Wat de dokter dan precies doet is het volgende: hij slaat op een pees die over het kniegewricht heen loopt. Deze pees vormt de verbinding tussen de spier op je bovenbeen en het bot van je scheenbeen. Die pees is weinig tot niet elastisch, dus als hij daar op slaat rekt niet die pees, maar je spier uit. In die spier zitten zogeheten 'spierspoeltjes' die meten hoe ver je spier is uitgerekt of hoe lang je spier is. Deze informatie geven ze via zenuwen door aan je ruggenmerg waar het verwerkt wordt.
Wordt je spier opgerekt zonder dat jij dat wil, dan volgt een reflex. Een signaal wordt dan weer vanuit je ruggenmerg naar de spier gestuurd met de boodschap dat deze moet samentrekken.
Dit gebeurd dan ook bij je bovenbeenspier, die dan je scheenbeen omhoog trekt en daar heb je je reflex.

Typerend voor een reflex is dat het signaal niet helemaal naar de hersenen gaat. Dit zou te veel tijd in beslag nemen door de reactietijd die er bij komt en je reactie zou te laat komen.
Zoals in het voorbeeld in de inleiding; zou het signaal via de hersenen gaan, dan duurt het even voordat je reageert en heb je je vinger al verbrand. Hoe langer dit zou duren, hoe erger de verwondingen.
In het geval van de kniepeesreflex: deze zorgt ervoor dat je in balans blijft, zou je er over na moeten denken, dan zou je al gevallen zijn voordat het signaal bij je spieren aan komt.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

pees, kniereflex, reflex, bot, spier

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 16 reacties.
Toon reactie
Toon reactie
Op 20-11-2008 om 10:43 door
Annemarie
Wat is er aan de hand, wanneer de kniereflex niet werkt? Bij mijn 4-jarige dochter is dat het geval.
Op 09-10-2008 om 19:43 door
smet ann
wat is er mis als je ene been geen reflex geeft,dus niet omhoog gaat na een tik met de hamer?

Mvg,Ann

Op 25-04-2008 om 21:13 door
noy
ik ben vandaag bij de huisarts geweest, ze teste o.a. mijn reflexen in me knieen en in me ellebogen, maar ik had in geen van beide een reflex. ze heeft verder nix gezegd, maar is dit iets ergs ofzoo?ze keek namelijk niet al te blij;)
alvast bedankt:)

Op 08-10-2007 om 12:31 door
s van klei
wat als je geen kniereflex heb?en wat is er aan te doen??
Op 19-03-2007 om 18:59 door
Anoniem
Toon reactie
Op 15-08-2006 om 13:04 door
anita
hallo.

heb volgens de dokter een hernia.
ik heb helemaal geen knie reflex.
hoe komt dat?
is er dan iets ernstigs aan de hand, want is nu al bijna 6 weken zo.

alvast bedankt.

anita

Toon reactie
Op 12-12-2005 om 01:24 door
siggi
Mijn naam is Sigi , en mijn kniereflexen werken al heel lang niet meer , ik kan me herinneren dat ik er op mijn veertiende nog om heb gelachen bij biologie,.. en later ontdekte ik dat ze het niet meer doen !!! hoe kan dat ?? En verklaart dat onhandig gedrag ??? hahah zoals je vingers verbranden ?, ze noemen wel :'de klunsclown" nml.
Toon reactie
Op 27-09-2005 om 19:31 door
thea visser
Wat is de oorzaak van TEVEEL kniereflex? Mijn been schiet enorm uit.
Toon reactie
Toon reactie
Op 08-08-2005 om 10:39 door
bert megens
dit is heel duidelijk,maar waarom is een reflex zo belangrijk?