Misschien klinkt het volgende herkenbaar: Midden in de nacht schiet je omhoog met een helse pijn in je kuit/tenen die krom staan/pijn onder je voet. (Doorstrepen wat niet van toepassing is.) Weer zo’n aanval van kramp. En je wilt natuurlijk weten wat jij hebt gedaan dat je die kramp krijgt.

Wat is kramp?

Kramp is het plotseling onwillekeurig samentrekken van een spier of van meerdere spiergroepen. Dit samentrekken van de spieren gaat meestal gepaard met pijn door de grote kracht van het aanspannen van de spieren.

Krampen kunnen ontstaan in gezonde mensen en hoeven daarom niet op een ziekte te wijzen. Dit samentrekken van je spieren ontstaat meestal na zware lichamelijke inspanning, maar kan ook tijdens het slapen ontstaan.

Wanneer mensen het over kramp hebben, wordt al snel aan kramp in de skeletspieren gedacht. Dit zijn de spieren die je willekeurig kunt besturen, zoals je kuiten. Maar ook in je organen kan kramp ontstaan. Organen zoals je maag en je darmen bevatten ook spieren, alleen kun je deze zelf niet besturen.

Waardoor ontstaat kramp?

Er kunnen voor kramp allerlei oorzaken worden aangegeven.

  • Één hiervan is een verminderde bloedtoevoer naar de spieren. Dit is ook de reden waarom wordt gewaarschuwd om na het eten niet te gaan zwemmen. Wanneer je net hebt gegeten, gaat een groter gedeelte van je bloed naar je maag en je darmen om het eten te verteren. Je spieren lopen dan een groter risico om te weinig bloed te krijgen en hierop wordt dan gereageerd met kramp.
  • Verlies van vocht en zouten, bijvoorbeeld door zweten en uitdroging. Deze krampen ontstaan bij zware inspanning in grote hitte en worden ook wel hittekrampen genoemd.
  • Ook bij extreme kou kunnen je spieren gaan verkrampen.
  • Een tekort aan suiker (glucose) in het bloed kan een andere oorzaak zijn voor het ontstaan van spierkramp.
  • Als bijwerking van bepaalde medicijnen.
  • En als laatste vermoeidheid.

Is er wat aan te doen? Een veelgebruikte methode om kramp over te laten gaan is het strekken van de spier. Doordat de spier langer wordt gemaakt, ga je het samentrekken ervan tegen. Wanneer de kramp eenmaal voorbij is kan ook masseren helpen. De spier raakt hierdoor ontspannen en het kan ook helpen tegen de spierpijn die kan volgen na de kramp.

Wanneer de kramp is ontstaan door een zout- of suikertekort, is het het beste dit tekort aan te vullen. Door bijvoorbeeld tijdens of na het sporten een sportdrank te drinken kunnen deze tekorten tegen worden gegaan en de kramp mogelijk voorkomen worden.

Edwin van der Winden