Wat voor een weer het buiten ook is, je lichaam zorgt er altijd voor dat je lichaamstemperatuur rond de 37,0 graden Celsius is. Althans, bijna altijd. Als je koorts hebt dan is je lichaamstemperatuur hoger dan 38,0 graden.

Koorts is een verhoging van je lichaamstemperatuur. Als de lichaamsthermometer 38,0 graden of hoger aangeeft betekent dit dat je koorts hebt. Koorts is een gevolg van ontstekingen van een bepaald weefsel of orgaan in je lichaam. Hoe hoog je lichaamstemperatuur is hangt af van de soort ontsteking. Waar deze zit, hoe groot deze is en wat voor ontsteking het is, is hier van invloed.

Temperatuurssysteem

Je lichaamstemperatuur wordt altijd nauwkeurig in de gaten gehouden en geregeld door een homeostasesysteem. Door de balans tussen de warmteproductie en het warmteverlies aan te passen wordt de lichaamstemperatuur constant gehouden. Warmteproductie komt onder andere van spieractiviteit, warmteverlies vindt plaats doormiddel van ademhaling (niet regelbaar) en de huid (door zweten).

Bij koorts vindt er een gecontroleerde temperatuursstijging plaats. Dit is een resultaat van communicatie tussen datgeen dat ontstoken is in je lichaam en je hersenen. Om je zo snel mogelijk weer beter te maken worden zogenaamde opruimcellen (macrofagen/monocyten) en verdedigingscellen (witte bloedcellen en vooral lymfocyten) aan het werk gezet. De opruimcellen produceren tijdens hun werk cytokines. Er zijn opruimcellen die koorts veroorzaken, deze noemen we pyrogenen.

De verhoogde temperatuur van je lichaam heeft verschillende voordelen. Voor verschillende ziektekiemen is de hogere temperatuur een ongunstig levensklimaat en bij koorts lijkt de activiteit van het afweersysteem hoger te zijn.

Andere oorzaken

Behalve dat je lichaamstemperatuur stijgt door de koorts kan dit ook andere oorzaken hebben. Lichamelijke inspanningen, warme kleding, opwinding, bijwerkingen van een geneesmiddel, de eisprong bij vrouwen of warm eten of drinken kunnen de temperatuur van je lichaam doen verhogen.

Sophie Moerland